Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Heil Gesundheit!

Αν και η πρόσφατη απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είναι νέα έννοια στο Ελλαδιστάν, είναι γνωστό ότι στις προηγμένες δυτικές χώρες ισχύει εδώ και χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος ως δείγματα πολιτισμού και προόδου στην κοινωνία. Υπάρχει όμως κάτι σε αυτή την ιστορία που επιμελώς αποκρύπτεται.

Μέχρι και το 1999, η Δύση αντιμετώπιζε την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στο θέμα της διάγνωσης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, ως δικό της πνευματικό παιδί -αποτέλεσμα επίπονων ερευνών δυτικών επιστημόνων, που κατέληξαν σε αυτές τις διαπιστώσεις στα μέσα της δεκαετίας του '50.
Το 1999 όμως, η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο "The Nazi War on Cancer" (Princeton University Press, 1999) υπό του ιστορικού Dr Robert Proctor, ήρθε να θέσει σε αμφισβήτηση την ισχύουσα αντίληψη.

Ο Proctor στο βιβλίο του αχολήθηκε με τις πολιτικές Δημόσια Υγείας του ναζιστικού κράτους. Όλως περιέργως, με τα μάτια του συγγραφέα αλλά και οποιουδήποτε σύγχρονου ανθρώπου, οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας των Εθνικοσοσιαλιστών φαντάζουν απίστευτα σύγχρονες. O Proctor διαπίστωσε ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία ήταν ένας μόνο από τους τομείς στους οποίους οι Ναζί έδωσαν έμφαση. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ουτοπία υγιούς κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, προώθησαν επικοινωνιακές πολιτικές όχι μόνο κατά του καπνίσματος, αλλά και κατά του αλκοολισμού όπως επίσης και υπέρ της υγιεινής διατροφής. Προέκταση των παραπάνω πολιτικών αλλά και αποτέλεσμα της στάσης τους αυτής, ήταν και οι κατοπινότερες πολιτικές ευγονικής. Δεν περιορίστηκαν μάλιστα μόνο στις επικοινωνιακές πολιτικές, αλλά χορήγησαν αφειδώς κονδύλια προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Πράγματι οι Γερμανοί γιατροί, υπήρξαν παγκοσμίως οι πρώτοι που από τη δεκαετία του 30 κιόλας, απέδειξαν τη συσχέτιση του καπνίσματος όχι μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και με την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο ίδιος ο Χίτλερ χρηματοδότησε με τεράστια ποσά το Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren, δηλαδή το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Κινδύνους του Καπνίσματος στο πανεπιστήμιο της Ιένας, επικεφαλής του οποίου ήταν η πλέον εξέχουσα μορφή της αντικαπνιστικής εκστρατείας (και πρύτανης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου) δρ Καρλ Αστελ. Δεδομένου ότι ο Άστελ, υπήρξε όχι μόνο φανατικός αντικαπνιστής, αλλά και εθνικοσοσιαλιστής, αντισημίτης, οπαδός της ευθανασίας και τέλος υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS, δεν είναι περίεργο ότι είχε ως αγαπημένη συνήθεια να παίρνει τα τσιγάρα από το στόμα ανύποπτων καπνιζόντων που βρίσκονταν στο δρόμο του και να τα σβήνει πετώντας τα κάτω και πατώντας τα με τη μπότα του. Ούτε περίεργο είναι τέλος, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αυτοκτόνησε προς το τέλος του πολέμου, όχι τόσο από το φόβο του να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου (μια και είχε κατηγορηθεί ως τέτοιος), αλλά περισσότερο από απογοήτευση για την ήττα του εθνικοσοσιαλισμού. Γιατροί όπως ο Muller και ο Schairer, υπήρξαν οι πρώτοι παγκοσμίως που έκαναν ελεγχόμενες επιδημιολογικές μελέτες, αναφέροντας ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά σε καπνιστές, με αποτέλεσμα το μέλος του NSDAP και του NSKK Muller, να θεωρείται από πολλούς ως ο ξεχασμένος πατέρας της επιδημιολογίας.

Φυσικό είναι, ότι όταν οι Ναζί ανακήρυξαν νούμερο ένα εχθρό του κράτους τον καρκίνο, δεν ήταν δυνατό να λείπει και ο Νο 2 εχθρός, δηλαδή οι Εβραίοι, με τις δυτικές καπνοβιομηχανίες να παρουσιάζονται (στο μεγαλύτερό τους ποσοστό) ως Εβραϊκών συμφερόντων.

Ο Νο 1 διαφημιστής της αντικαπνιστικής καμπάνιας και δημόσιος ομιλητής κατά του καπνίσματος, ήταν φυσικά ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο Χίτλερ υπήρξε μανιώδης καπνιστής στα νιάτα του, φτάνοντας τα 2 πακέτα την ημέρα, μέχρι που αποφάσισε να κόψει τη βλαβερή αυτή συνήθεια, με αποτέλεσμα από τότε να γίνει ακτιβιστής στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Πέραν αυτού και σύμφωνα πάντα με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, δηλαδή μίξη φυλετισμού και εθνικισμού, θεωρούσε το κάπνισμα ως "την εκδίκηση του Ερυθρόδερμου προς τον Λευκό άνθρωπο, ως αντίποινο για την παροχή σε αυτόν από τον λευκό άνθρωπο του αλκοόλ". Πίστευε πως πολλοί "ικανοί άνθρωποι χάθηκαν νωρίς από τις συνέπειες του καπνίσματος" θεωρούσε το κάπνισμα "παρακμιακή συνήθεια", αντάξια υπανθρώπων (όπως Εβραίοι, πόρνες, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι κλπ) και ενθάρρυνε τους καπνιστές στο στενό του κύκλο να διακόπτουν το κάπνισμα, ανταμείβοντάς τους με διάφορα δώρα όταν τα κατάφερναν, εν προκειμένω χρυσά ρολόγια. Δήλωνε εξαιρετικά απογοητευμένος από την διατήρηση της βλαβερής συνήθειας από την Εύα Μπράουν και τον Μάρτιν Μπόρμαν καθώς και εκνευρισμένος από τις δημόσιες εμφανίσεις του πάντα μερακλή και λάτρη των απολαύσεων Χέρμαν Γκέρινγκ με πούρο ή τσιγάρο στο χέρι.


Το αντικαπνιστικό μένος πάντως του Χίτλερ ήταν ένας μόνο από τους λόγους της εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Η γερμανική κοινή γνώμη ήταν ήδη προετοιμασμένη από τις αρχές κιολας του 20ου αιώνα, μια και στη χώρα αυτή έκανε την εμφάνισή του από τότε κιόλας ένα πρώϊμο αντικαπνιστικό κίνημα. Βασικό κίνητρο της ναζιστικής αντικαπνιστικής εκστρατείας, υπήρξε πάντως η αναπαραγωγή της Αρίας φυλής. Αν για τους Ναζί ήταν ανεπίτρεπτο μια φορά το κάπνισμα σε άνδρες, ήταν ανεπίτρεπτο εκατό φορές σε γυναίκες. Πίστευαν ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση και επομένως απώλεια ομορφιάς, με αποτέλεσμα οι καπνίστριες να μην γίνονται ελκυστικές ως σύζυγοι και μητέρες από τους άνδρες, όπως επίσης (σωστά όπως απεδείχθη πρόσφατα) ότι το μητρικό γάλα μιας καπνίστριας περιέχει νικοτίνη επιζήμια για το βρέφος, αλλά και ότι οι καπνίστριες αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής κατά την κύηση. Δεδομένου ότι κύριο μέλημα της ναζιστικής πολιτικής ήταν η πληθυσμιακή αύξηση του γερμανικού έθνους, όλα τα παραπάνω καθιστούσαν τις καπνίστριες κοινωνικά απόβλητες.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι Ναζί τύπωσαν προπαγανδιστικές αφίσες και ξεκίνησαν σεμινάρια επιμόρφωσης για τους κινδύνους του καπνίσματος τόσο σε σχολεία όσο και σε εργασιακούς χώρους, χρησιμοποιώντας γιατρούς ή ομάδες μελών της Hitlerjugend και της Bund Deutcher Madel. Εφηύραν τον όρο "παθητικό κάπνισμα", προκειμένου να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη ότι προκαλείται πρόβλημα όχι μόνο στους καπνιστές αλλά και στους γύρω τους, ενθάρρυναν τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων σε γνωστά και έγκυρα περιοδικά αχολούμενα με θέματα υγείας όπως το Gesundes Volk, το Volksgesundheit αλλά και σε άλλα ευρύτερης κυκλοφορίας περιοδικά, ενώ επίσης εξέδωσαν και το πρώτο αμιγώς αντικαπνιστικό περιοδικό, το Reine Luft (Καθαρός αέρας).


Μετά την επιστημονική επιβεβαίωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, πέρασαν νομοθετικά μέτρα εναντίον του. Απαγόρευσαν τη διαφήμιση προϊόντων καπνού σε περιοδικά, εφημερίδες και κινηματογράφο και κυρίως τις διαφημίσεις όπου το κάπνισμα εμφανιζόταν ως αρρενωπή συνήθεια (προκειμένου να μην δελεάζονται τα νεαρά αγόρια). Ανάγκασαν τους αγρότες να καλλιεργούν συγκεκριμένα στρέμματα γης ελέγχοντας έτσι την παραγωγή καπνού, έβαλαν υπερβολικούς φόρους στα τσιγάρα αυξάνοντας δυσανάλογα την τιμή τους προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση, ενώ το 1938 ξεκίνησε η απαγόρευση του καπνίσματος πρώτα στη Luftwaffe και στα Γερμανικά Ταχυδρομεία, στη συνέχεια σε νοσοκομεία και σχολεία, στα γραφεία του ναζιστικού κόμματος και τέλος στα μέλη των SS και τους αστυνομικούς όταν βρισκόντουσαν εν ώρα υπηρεσίας. Ειδικά για τις γυναίκες υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα καθόλη τη διάρκεια του πολεμου. Απαγορευόταν η διανομή μερίδας τσιγάρων σε έγκυες, σε γυναίκες κάτω των 25 ετών η άνω των 55, ενώ τέλος απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε τράμ και γενικότερα σε μέσα μεταφοράς, ύστερα από οδηγία του Χίτλερ, ο οποίος ανησυχούσε για την έκθεση των γυναικών-εισπρακτόρων στον καπνό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τέλος το 1943, απαγορεύτηκε η πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους (κάτω των 18 ετών), αλλά και το κάπνισμα δημόσια από αυτούς.




Τέλος, είναι τραγικό ότι μεταπολεμικά το κάπνισμα ταυτίστηκε με την ελευθερία επιλογής στον άνθρωπο. Οι νεαρές Αμερικανίδες που πέταγαν πακέτα τσιγάρα στα πλήθη που πανηγύριζαν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου, τόνιζαν ακριβώς αυτήν την αντίθεση: της ατομικής ελευθερίας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, από την "έλλειψή της" στον ναζιστικό ολοκληρωτισμό. Χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια για να υϊοθετηθούν από τις δυτικές δημοκρατίες, οι "ανελεύθερες" πολιτικές των "κακών" εθνικοσοσιαλιστών. Χαρακτηριστικό δε του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι ότι επικρίθηκε ως μη καταγγελτικό του εθνικοσοσιαλιστικού κράτους, μια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ναζισμός υπήρξε ένα κολάζ τόσο καλών όσο και κακών πολιτικών και όχι ένα αμιγώς "κακό" πολίτευμα.

1.253 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1253   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

εσύ καραϊσκο οδηγείς?

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

πετάω

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Και ξεπετάω:
http://www.youtube.com/watch?v=DtI47PL6s_g

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λαϊκός ο ποδοσφαιριστής Καραπιάλης. Μαλλί βλάχικο, χοντροκώλης-χοντρομπούτης και με προφορά εντελώς χωριάτικη.

Ελένη είπε...

Kαραϊσκο είσαι από τους σκληρούς άντρες ή απο τους ευαίσθητους;

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο τί θα φας σήμερα?

Γιώργος είπε...

Καραϊσκο έχω χάσει το ρολόι μου. Μήπως μπορείς να μου πεις τι ώρα είναι;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

εμετό προκαλεί η οποιαδήποτε απόπειρα -μάταιη βέβαια έτσι κ αλλιώς- να ευτελιστεί η έννοια του "λαικού".Οτι αυθεντικό είναι κ λαικό,γέλιο δε προκαλεί ο σουσουδισμός-αντουανετισμός να ξεγλιστράει κανείς ή να νομίζει οτι ξεγλιστράει για λόγους αισθητικής.Αγαπητέ μου κύριε η εννοια "λαός" έχει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ πρωτίστως περιεχόμενο

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο τι σημαίνει λαός?

Δεπάστας είπε...

Μήπως γνωρίζει κανείς αν και σε ποιο μαγαζί τραγουδάει τώρα το καλοκαίρι η Κική Παναγιωτάκη;

Βάσω είπε...

Αν ξέρει κανείς να μας πει επίσης που παίζει κλαρίνο ο Μακούλης ο Τσίκος

Π. Μολακίδης είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=368sKz8bd18

Καραπιάλη σε παραδέχομαι, με ξεφτίλισες

Ανώνυμος είπε...

Ολος ο κόσμος αναρωτιέται, θα ξεφτιλίσει ο Καραπιάλης το Βαψομαλλιά όπως το Μαλακίδη ή όχι.
Θα τον ξεφτιλίσει?

Ανώνυμος είπε...

Όλος ο κόσμος αναρωτιέται γιατί ο Καραϊσκος επέλεξε την άτακτη υποχώρηση και κλείστηκε στην άμυνα και γιατί έβαλε στο τέλος και αυτογκόλ όταν ο αντίπαλος Βαψομαλλιάς τον προκάλεσε να μπει στην αντίπαλη παριοχή και έβγαλε και τον τερματοφύλακα τριάντα μέτρα έξω από την εστία του.

Ανώνυμος είπε...

O κόσμος νωμίζω ότι δεν αναρωτιέται για τίποτε από αυτά γιατί ο βαψομαλλιάς λειτούργησε σαν τον Roger Moore στον Άγιο. Μετά το sex, ντύθηκε, παρφουμαρίστηκε και κίνησε για άλλες πολιτείες αφού ότι είχε να κάνει το έκανε και το παιχνίδι δεν είχε πια το παραμικρό ενδιαφέρον γιαυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Ο 2:45 είναι ο Καραϊσκος.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο 3.05
Καθαρό σεξ ήταν το προχθεσινό. Τσόντα κανονική είδαμε και τον Καραϊσκο με πεταμένα τα μάτια έξω από τη βιαιότητα της πράξης. βαψομαλλιά άλλη φορά κάντο πιο γλυκά. Όχι τόσο hardcore.

Ανώνυμος είπε...

ο από πάνω είναι ο Καραίσκος

Ανώνυμος είπε...

ξέρω τι σας λέω

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο Καραϊσκος μοιάζει με ένα μικρό σκυλάκι που άρχισε δειλά να βγαίνει στην ιντερνετική αυλή και να κάνει γουφ γουφ από τη στιγμή που το ντόμπερμαν έχει βγει έξω από την αυλή και έχει πάει βόλτα

Marwood είπε...

Δεν το ήξερα ότι ο τρωκτικός (ο διοργανωτής του ¨ατυχήματος¨Κεντέρη-Θανου να μην ξεχνιόμαστε) τίμησε με τέτοιο τρόπο τα γραπτά του Καραίσκου. Πάντα τέτοια Καραίσκο!

ΛΑΜΠΟΥΣΟΣ είπε...

πολυ χαμιλό το επηπεδο εδο μέσα.Δηλαδη αυτουνου που τα γράφει όλα αυτα

ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ είπε...

Έλα μωρέ τώρα στις 5 το πρωϊ έκανε αναδημοσίευση. Σιγά τώρα...

Ανώνυμος είπε...

πραγκματει πολη χαμιλό το επήπεδο.

ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΝΤΟΡΑ είπε...

Θα κάτσει άλλος τέρμα?

Ανώνυμος είπε...

Ωρα τελεμάρκετινγκ έγινε η αναδημοσίευση των πραγματειών Καραίσκου. Πράγματι μεγάλη τιμή για τον Καραίσκο, τετιμημένος ο συγγραφέας Καραίσκος.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως και πέρα από το αστείο του πράγματος το ότι άρεσαν τα κείμενα Καραϊσκου στον δόκτορα Γκιόλια δεν είναι τυχαίο εδώ που τα λέμε. Αν δούμε τα κείμενα και των δύο θα διαπιστώσουμε εύκολα πόσο μοιάζουν και σε σύνταξη και σε γραμματική και σε περιεχόμενο.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΕΙΠΕ είπε...

Αμα δεν θές να κάτσεις τέρμα να βγείς έξω να παιζουμε μπακό

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αστείο είναι και το ότι καμαρώνει ο Καραϊσκος και μας τα δείχνει λες και δημοσιεύθηκαν στους ΝΥ Τimes. Αχ ρε Καραουίσκο..

ΕΠΩΝΥΜΟΣ είπε...

Ναι ρε αφου είσαι χοντρός τι να κάνεις μέσα ελα μωρέ ντόρα χάνουμε κάτσε μέχρι να ισοφαρίσουμε

Ανώνυμος είπε...

Καλά λες. Ρε Καραϊσκο, ντροπή ρε. Τί πράγματα είναι αυτά; Έχεις εσύ ανάγκη να αυτοδιαφημίζεσαι;

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΕΙΠΕ είπε...

οπου το βαλι νίκησε παίζουμε θα μπείς μόλις βάλουμε γκολ στο λώγω μου

Φιλιώ Πυργάκη είπε...

Γιώργη Καραϊσκο θα συνεργαστούμε το καλοκαίρι στο πανηγύρι της Σιάτιστας ή να πάρω το Μάκη το Μπέκο;

ΠΑΠΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ είπε...

Ο Καβομαλλιάς που είναι?ελα μωρά καβομαλλιιά πως κάνεις έτσι

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη επαφή του Καραϊσκου με τον Μαρξ είναι το ότι είδε πρόπερσι ένα θεατρικό έργο με τον Άγγελο Αντωνόπουλο να παίζει τον ρόλο του πουράκια φιλοσόφου. Έτσι βρε Καραϊσκο μου ξέρουμε όλοι να κάνουμε τους μαρξιστές. Πρέπει να διαβάσεις όμως και κανένα βιβλίο βρε αγόρι μου. Όχι μόνο επαφή με τα θέατρα.

ΚΑΠΟΙΟΣ είπε...

-Παρακαλώ πολύ ενα σιλκ κατ μπλέ
-Ορίστε τιποτα άλλο θέλετε?
-Μηπως έχετε το "Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ" του Αδόλφου Χίτλερ?
-Ναι το έχω αλλα δεν τον πουλάω

Ανώνυμος είπε...

Ο παραπάνω είναι ο Καραϊσκος

Ανώνυμος είπε...

Κάποιε τι υπονοείς; Den katalavaino

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο πες το μας μαρξιστικά.

Εμμανουήλ Κοττάκης είπε...

Εμένα μου αρέσει πολύ ο Καραϊσκος. Είναι μια φρέσκια πνοή στη λογοτεχνία. Η πολιτική του δε σκέψη είναι πύρινη ρομβία που σκίζει την υποκρισία και τον φαρισαισμό της μικροαστικής τάξης.

Ο περιπτεράς της γωνίας είπε...

Καραϊσκο σε είδα που αγόρασες το Ρίζο, θα το πω στο Διευθυντή σου και θα σε κάνει μαύρο στο ξύλο κακομοίρη μου

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι ο Καραίσκος έμαθε μαρξισμό από τον εικονογραφημένο Μαρξ για αρχάριους του Τσίπρα? Ιδιαιτέρως χρήσιμες και διαφωτιστικές ήταν οι σημειώσεις στα περιθώρια του ίδιου του Αλέξη.

Νέος αναγνώστης είπε...

Γεια σας. Έμαθα το blog σας από το troktiko. Ένα βράδυ (κατά τις 4:30 το πρωϊ δηλαδή) που καθόμουνα και έβλεπα στο telemarketing έναν πολύ ενδιαφέροντα αποχυμωτή, έκανε διαφημιστικό διάλειμμα ο Αντ1 οπότε πήγα στον υπολογιστή και είπα να κοιτάξω το έγκριτο ειδησεογραφικό blog. Αυτό ήταν!!! Η αναδημοσίευση που είδα με άφησε έκπληκτο. Εκπληκτική χρήση της γλώσσας, τρομερή ικανότητα έκφρασης, τα πάντα όλα, το να τ'άλλο ξέρω γω. Από τότε διψάω για τα γραπτά του κου Καραπιάλη και σας επισκέπτομαι κάθε μέρα μήπως και δω νέα ανάρτηση από τον αγαπημένο μου αρθρογράφο-ορθογράφο.

Κυρία Φωφώ είπε...

Εγώ είχα τον Καραπιάλη μαθητή στο Δημοτικό και μάλιστα στην Πρώτη Δημοτικού. Ήταν πολύ καλό παιδί με έφεση στα γράμματα. Κατουριότανε λίγο πάνω του, πράγμα όμως φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί δεκαέξι χρονών. Είμαι υπερήφανη γι αυτόν. Μπράβο Καραπιάλη.

Φιλιώ Πυργάκη είπε...

Ρε Καραϊσκο τί θα γίνει, θ' απαντήσεις; Μίλησα με το Μάκη το Μπέκο και έχει κλείσει με τον Τάσο τον Τενέ για το πανηγύρι της Λευκίμης Άρτας και δεν μπορεί. Άμα δεν μπορείς πέτο μου να μιλήσω με τον Μακούλη τον Τσίκο. Άντε ντεεε...

Μάριος ο Blackman είπε...

Καραίσκοοοοοοοοοοο μουουουουουουοου

Κύριος Σώτος είπε...

Εγώ είχα μαθητή τον Καραπιάλη στην Πρώτη Γυμνασίου, στα Μαθηματικά. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα κοφτερό μυαλό, αν και ήταν μόλις 26 χρονών. Ήξερε να μετράει μέχρι το 20, να χρησιμοποιεί αριθμητήριο για να κάνει πρόσθεση μονοψήφιων αριθμών, τα πάντα όλα, τί να λέμε τώρα.. Ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν κάποια στιγμή μεγάλος και τρανός. Μπράβο Καραπιάλη.

Marwood είπε...

Ιδού: http://tinyurl.com/l6fo2q

Σούλα είπε...

Αχχχχχ....Λιώνω... Τί μου θυμίσατε τώρα; Τον Καραπιάλη τον είχα συμμαθητή στην Τρίτη Γυμνασίου. Ήταν το πιο ωραίο αγόρι της τάξης. Κάθε Σάββατο που πηγαίναμε στη ντίσκο Κίρκη, περιμέναμε να εμφανιστεί στην είσοδο. Ήταν καταπληκτικός. Φορούσε πάντα άσπρο κοντομάνικο πουκάμισο με μαύρο παντελόνι, αρκετά κοντό ώστε να φαίνονται οι άσπρες χονδρές αθλητικές του κάλτσες (αυτές με τις διασταυρωμένες ρακέτες) μέσα στα μαύρα του σκαρπίνια. Σε συνδυασμό με το κατσαρό του μαλλί αφάνα, ήταν ένας κούκλος. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η κίνησή του. Ποτέ δεν περπατούσε κανονικά. Έμπαινε μέσα στο μαγαζί με την πλάτη κάνοντας Moonwalking και κινείτο πάντα έτσι μέσα στο μαγαζί. Είτε πήγαινε για ποτό, είτε έκανε οτιδήποτε άλλο, όλα με moonwalking. Ακόμα και τις σκάλες της τουαλέτας έτσι τις κατέβαινε. Και που καθόταν σε καρέκλα, τα πόδια δεν έμεναν ακίνητα αλλά χόρευαν moonwalking. Πολύ μοδάτο τεκνό..

ΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχχχχχ!!!!!!

Μήτσος είπε...

Εγώ θυμάμαι τον Καραπιάλη σε κοντρες που κάναμε που μας κέρδιζε όλους. Είχε ένα εκπληκτικό μπλε φτιαγμένο παπί Honda 50cc με κομμένη ποδιά.. Θυμάμαι που μου έλεγε ότι μάζευε λεφτά για να αγοράσει ένα πριονι να την κόψει και πόση χαρά έκανε όταν τα κατάφερε και ανέβηκε Αθήνα και πήγε και το αγόρασε στο Tresco στα Σπάτα. Τον θυμάμαι ακόμα να το οδηγεί με το χαρακτηριστικό του στυλ δηλαδή με στραβωμένα τα πόδια προς τα μέσα. Φοβερός τύπος..Πολύ cool παληκάρι

Φιλιώ Πυργάκη είπε...

Καραϊσκο άστο κανόνισα με τον Πάνο τον Πλαστήρα στο κλαρίνο. Θα ναι και ο Γιάννης ο Κατσίγιαννης μαζί μου εφέτο. Θα σου ξαναπω άμα είναι για να συνεργαστούμε το χειμώνα στα "Αγρίμια". Έχω ήδη μιλήσει με τον Σωτηράκη τον Κανελλάκη και τον Τάκαρο τον Μπαλάση. Φιλάκιαααααα!!!!

Επ. Πανάς είπε...

Θα ήθελα και εγώ τον Καραϊσκο ως συνεργάτη, εφόσον θα το επιθυμούσε και ο ίδιος. Τονε θέλω για τις στατιστικές μελέτες που κάνουμε για το στοίχημα και πιστεύω ότι μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην εγκυρότητα αυτών των μελετών. Είδα από παραπάνω σχόλιο ότι ξέρει να μετράει και βλέπω και από τις δικές του αναφορές ότι ξέρει και από μπάλα άρα όλα καλά. Τον περιμένω στο κτίριο της Πατησίων για τα επιπλέον. Καλύτερα κανένα μεσημεράκι, να πάμε και για κανένα κρασάκι.

Marwood είπε...

Καραϊσκο ακόμα εδώ είσαι? Εγώ στη θέση σου θα πήγαινα να κρυφτώ σε κανένα λαγούμι ωσάν τον Σαντάμ Χουσείν. Να σου θυμίσω Καραίσκο ότι προεκλήθεις για θέματα Μαρξιστικά αλλά και Μαρξικά από τον βαψομαλλιά. Εσύ Καραίσκο επέλεξες το δρόμο που θα επέλεγε και κάθε αριστερός γυμνοσαλιάγκας, το δρόμο του κιοτή. Εβαλες την πετσέτα πάνω από το κεφάλι και έφυγες τρέχοντας όπως φεύγουν και οι homoιδεάτες του μετά από μεγαλοπρεπή ψωλιά στη φλογισμένη Τούμπα. Κιότεψες ωρε Καραίσκο? Θα μας πεις τη διαφορά μαρξιστικού και μαρξικού? Τι θα γίνει αντε έχουμε περονιάσει στο κρύο να περιμένουμε εδώ έξω.

Χρύσα-πρώην φοιτήτρια είπε...

Κύριε Πανά, νομίζω ότι δεν θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερη επιλογή από τον κο Καραϊσκο. Είναι άσσος στη Στατιστική και τη Θεωρία Πιθανοτήτων. Ήμουν φοιτήτριά σας στο τμήμα Στατιστικής Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ και συμπτωματικά συμμαθήτρια του Καραϊσκου στο σχολείο. Ο Καραϊσκος είχε από μικρός μανία με τη δημοσιογραφία και την πολιτική. Το ταλέντο του φάνηκε στις εκλογές πενταμελούς της Α Λυκείου. Εκεί ο Καραϊσκος έκανε μόνος του exit polls για να προβλέψει τα αποτελέσματα. Και πράγματι έπεσε πολύ κοντά. Εμένα ως υποψήφια, μου έδωσε ποσοστό -97% των ψήφων, ενώ σε έναν άλλο συμμαθητή μας 128%. Τελικά δε βγήκα τίποτα ενώ ο συμμαθητής μας βγήκε πρόεδρος, πράγμα που αποδεικνύει την ακρίβεια των προβλέψεών του. Θυμάμαι μάλιστα ότι έφτιαχνε και πίτες στον πίνακα (αλλά και στο φούρνο-τυρόπιτες, σπανακόπιτες κλπ είναι καλό παιδί και νοικοκύρης).. Εκπληκτικός επιστήμονας και μάγειρας.

ΥΓ. Αυτό το λεκέ από φασολάδα που έχουν μονίμως τα υποκάμισα που φοράτε, τον αγοράζετε μαζί με τα υποκάμισα;

Γιώργος Βελισάρης είπε...

Έλα Καραϊσκοοοοοο... Ακου προσεκτικά γιατί έχω πρόβλημα. Τραγουδάω στο πανηγύρι της Λεπενούς σε 10 μέρες, με Χαρά Βέρα και Έλενα Χαραμή, αλλά αρρώστησε το κλαρίνο ο Κατσαμάκης. Μπορείς να τον αντικαταστήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Νέα πανωλεθρία Καραϊσκου ή ιδέα μου είναι; Μήπως το νέο κύμα ειρωνικών σχολιών τον οδήγησε σε αναδίπλωση και εξαφάνιση;

Ανώνυμος είπε...

Τί συλλογάσαι ωρέ Καραϊσκο;;;

Ανώνυμος είπε...

καραϊσκο βγάλε τις σαγιονάρες και τρέχα.

Ανώνυμος είπε...

Ακούγεται οτι ο πληροφοριοδότης από την κρήτη που τροφοδότησε με μαιμοόυ πληροφορίες τον ραντανπλαν καρσιώτη είναι ο καραίσκος, μάλιστα είχε ραντεβοόυ με τον πέτρο σε μεζεδοπωλείο και έγινε κομμάτια γι'αυτό δεν γράφει. σε κάνα δυο ώρες που θα έχει συνέλθει αναμένεται να ξαναχτυπήσει (το νευρικό μας σύστημα)

ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ είπε...

ο απο πάνω ήταν ο Βαψομαλλιάς

Ανώνυμος είπε...

ο από πάνω είναι ο Καραίσκος

ΖΑΚ ΛΑΤΟΥΣΕ είπε...

Ο απο πάνω ηταν ο μαργουντ

ΑΘΗΤΑΚΗΣ ΠΡΟΠΑΤΖΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙ είπε...

Ετσα είναι κατα πως τα λέει ο Μακάλιστερ

Ανώνυμος είπε...

όπου από πάνω ή από κάτω λέγονται και γράφονται ασυναρτησίες είναι ο Καραίσκος

Ο ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ είπε...

Ο απο πανω είναι ο ΜΑΛΑΚΙΣΤΕΡ

ΠΑΠΡΙΤΣΑ είπε...

Ο απο πάνω ηταν η Κυρία Παίτα

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα φαιδρά τα λέει ο Καραϊσκος; Μήπως έπαθε καμιά εγκεφαλική διάσειση από τα (θανάσιμα και αποτρόπαια, είναι η αλήθεια) χτυπήματα του Βαψομαλλιά?

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο Καραπιάλης τα λέει σωστά και όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί είστε χάνοι;

ΦΑΜΠΙΑΤΟΣ είπε...

-Χοντρέ κάτσε τέρμα
-Πάλι εγώ μωρέ
-Αμα δεν γουστάρεις κάτσε όξω
-Ναι αλλα στα δυό γκολ αλλάζουμε
-Καλά καλά

Μανώλης Δεστούνης είπε...

Άριστα τα λέει ο Καραϊσκος. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες τέτοιες μαρξιστικές φωνές.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Μηπως ο Φαμπιάτος τα λέει καλά και ολοι οι αλλοι τρεις δεν καταλαβαίνετε γιατί είστε πάτοι

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Μαρξικές για μαρξιστικές?

Σπύρος Μπιμπίλας είπε...

Και εμένα μου φαίνονται σωστά αυτά που λέει ο καραϊσκος. Δεν ξέρω και άριστα τα μαρξιστικά αλλά κάτι μου λέει ότι εδώ χτυπήσαμε φλέβα ασύλληπτης εμπειρίας και σοφίας. Μμμμ... και τα γράφει τόσο ωραία... Δεν τον χορταίνω.

ΑΝΤΕΠΟΓΙΟΥ είπε...

Ποιος είναι μωρέ

Στηβ Ντούζος είπε...

Έχουμε υποφέρει από τον καπιταλισμό τον τελευταίο καιρό. Και στο δικό μου μαγαζί με τατουάζ έχουμε αναδουλειές. Τί να λέμε τώρα. Βάρα τους στα αυτιά Καραϊσκο. Καλά που είσαι και εσύ εδώ μέσα και τους τα λες ένα χεράκι. Όλα για την επανάσταση.

ΕΜΠΑΓΙΑ είπε...

Ο Ευαγγελάτος αρχινά τη νέα σεζόν με τρελλό θέμα:
Υπάρχει μαγαζί-μαγαζάκι-μαγαζάρα στην Αθήνα που πουλάει και ναζιστικά βιβλία και συμβουλές άμα αμοκάτσι.

Ανώνυμος είπε...

Βάρσο
Τί έχει σπουδάσει ο Καραϊσκος? Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε εκτός και αν είναι κρατικό μυστικό.

ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΜΑΛΑΚΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ είπε...

Ο καβομαλλιάς που είναι που αν τον είχα μπροστά μου θα τον ξέσκιζα

Ανώνυμος είπε...

Πίσω σου είναι

ΛΕΚΜΠΕΛΟ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ είπε...

Σιγά μην σπούδαξε!¨ολο γκόμενες πήδαγε το λαμόγιο! Εσείς κύριε σπουδάξατε ή γαμούσατε?

ΜΙΝΩΣ Ο ΓΛΥΜΙΔΑΚΗΣ είπε...

Ποιος είναι μωρέ

Ο απο πισω σου είναι είπε είπε...

Με τσιτώνει ενα μουστάκι στην πλάτη

Ανώνυμος είπε...

Ασπούδαστος είναι ο Καραϊσκος?

Ανώνυμος είπε...

Ωχ!!! Κάποιος με σβέρκωσε πάλι από πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Μαρξιστής του καφενείου είναι ο Καραϊσκος;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν σημασία οι επίσημες σπουδές αγαπητές και αγαπητοί μου. Και ο Λάσκος το είχε πει. Την καλύτερη μάθηση μόνος σου την καταφέρνεις,

Ανώνυμος είπε...

Είναι μαλάκες όποιοι νομίζουν ότι γράμματα μαθαίνεις στα επίσημα ιδρύματα

ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ είπε...

΄Μα τι χαλβάς είσαι!Κάτσε δοκάρι

Ανώνυμος είπε...

Τα γράμματα στα μαθαίνει η ίδια η ζωή

Ανώνυμος είπε...

Ὀχι στα πανεπιστήμια.
Ναι στη ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι έχουν σπουδάσει είναι μαλάκες

ΛΑΜΠΟΥΣΟΣ είπε...

Πως δεν σπούδαξε?Στην κατάληψη του χημείου δεν ηταν το 95?

ΤΣΟΓΛΑΝΙ είπε...

Κάτσε εδω και αμα φεύγει η μπάλα όξω θα τη φέρνεις

Ανώνυμος είπε...

Τί να τις κάμεις τις σπουδές όταν έχεις ένσημα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες?

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με το θράσος του Καραϊσκου, Τον φτύνουν και παριστάνει ότι ψιχαλίζει.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε βρε τον Καραϊσκο στην ησυχία του να σκεφτεί και να μας τα λέει καλά όπως μας τα λέει πάντα.

Γιώργης Βελισάρης είπε...

Ρεεεεεεεεε Καραϊσκοοοοοοοοοοοοο, τί θα γίνει μωρέεεεε;;; Πάλι σε κερνάγανε κρασά στο πανηγύρι κι έγινες ντέφι; Άντε απάντησε, γαμώ τον Κατσαμάκη τον αρρωστάρη κι έχω τον κοινοτάρχη της Λεπενούς στο τηλέφωνο και με βρίζει... Άντε ντε.. Μπορείς για όχι;

Τιμούρ Κετσπάγια είπε...

Εν να μου καμεις δαμέ βρε Καραϊσκο. Λαλούσιν τα παιδκιά τζια κοσμάκης να πεις μκιαν κουβένταν τσι προκοπής βρε σουργελέ!

V. είπε...

Επειδή αισθάνομαι κάπως άσχημα με την τροπή που πήρε η συζήτηση περί σπουδών (και, πιο συγκεκριμένα, περί ελλείψεώς τους) σε σχέση με τον φίλο μου τον Καραίσκο, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι.

Δεν σνομπάρω και δεν περιφρονώ τον Καραίσκο ως άνθρωπο - ασφαλώς θα έχει κι αυτός την αξία του. Και ούτε εκτιμώ ιδιαίτερα την αξία των πανεπιστημιακών σπουδών. Είπα ότι, εφεξής, θα αποφύγω να αντιπαρατεθώ μαζί του επί θεμάτων πολιτικής, διότι διεπίστωσα ότι, στα πολιτικά θέματα, του λείπει τόσο η εμπειρική γνώση όσο και η θεωρητική σκευή - στοιχεία απαραίτητα για να μιλήσει κανείς με στοιχειώδη σοβαρότητα για τα πολιτικά ζητήματα (και ιδιαίτερα για τα πιο σύνθετα, που φαίνεται να αρέσουν - αναιτίως, αφού δεν τα γνωρίζει - στον Καραίσκο).

Διεπίστωσα μεν τεράστιο έλλειμμα γνώσεων, κρίσεως και εμπειριών, αλλά αυτό θεωρώ ότι δεν είναι και προς θάνατον. Μπορεί κανείς να ζήσει (ως ένα βαθμό) και χωρίς να γνωρίζει σε βάθος τα πολιτικά ζητήματα. Λίγο εκνευριστικό, πάντως, είναι αφενός να μην γνωρίζεις και, αφετέρου, να κομπορημονείς για θέματα επί των οποίων παρατηρείται πλήρης άγνοια. Αυτό με ενοχλεί λιγάκι στον Καραίσκο, αλλά κατά τ' άλλα όλα εντάξει.

Το έλλειμμα σχετικών σπουδών (μαρξιστικών - ή μήπως μαρξικών, Καραίσκο; - και άλλων πολιτικών) σε γενικές γραμμές δεν αφαιρεί το δικαίωμα στον Καραίσκο να ασχολείται με την πολιτική, από την σκοπιά, ενδεχομένως, του "προχειρολόγου" (ας το πούμε έτσι) πολιτικού "αναλυτή". Ας μην ξεχνούμε ότι και ο διαπρεπής γλύπτης Τάκης (Βασιλάκης) εδίδαξε σε πανεπιστήμια της Αμερικής ως "εντικτώδης" (intuitive) επιστήμων, μολονότι ουδέποτε σπούδασε. Γιατί όχι "ενστικτώδης" πολιτικός αναλυτής και ο Καραίσκος; Αυτό μάλιστα - θα μπορούσε να ισχύσει.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, το ουσιαστικό πρόβλημα του ελλείμματος γνώσεων και εμπειριών στα πολιτικά θέματα κατά τη γνώμη μου δεν καλύπτεται, αλλά ακόμη και ο Καραίσκος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Από κει και πέρα, όμως, είναι και δικαίωμα κάποιου να τον απορρίπτει ως συνομιλητή, θεωρώνας τον ανεπαρκή. Και αυτό συμβαίνει με εμένα.

Ο φίλος μου ο Καραίσκος είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ρομαντικός και, στη χειρότερη, ανεπαρκής και ιδεοληπτικός, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καταλάβει ορισμένα πράγματα, όπως την συμβατότητα του καπιταλισμού ως συστήματος με την "πεπτωκυία" φύση του ανθρώπου - και όχι μόνον να μην μπορεί να το καταλάβει, αλλά και να το περιγελά (εδώ γελάνε...). Ο καθείς, βέβαια, φτάνει μέχρι εκεί που το επιτρέπει η γνώση, η ευφυία, η εμπειρία και η κρίση του, αλλά ενδέχεται να γίνεται ανιαρός σε ανθρώπους που, αν μη τι άλλο, έχουν ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και δεν πιπιλίζουν απλώς ό,τι έχουν διαβάσει στις (ελληνικές) εφημερίδες και ό,τι ακούνε από την Κανέλλη, τον Κοψίδη, τον Χουντή ή τον Μεντρέκα.

Τώρα υποτίθεται ότι ο (και σε μένα αντιπαθής) καπιταλισμός δέχτηκε γερό χαστούκι με την οικονομική κρίση. Όταν, σε λίγο καιρό, ο Καραίσκος θα διαπιστώσει ότι ο καπιταλισμός όχι μόνον δεν θα πληγεί στο ελάχιστο, αλλά θα συνεχίσει στους ίδιους παλαιούς ρυθμούς ή και θα ενισχυθεί, ίσως καταλάβει (μπορεί να καταλάβει;) τι ακριβώς λέω περί της συμβατότητας του καπιταλιστικού συστήματος με την φύση του ανθρώπου. Λέω και πάλι ότι και εμένα δεν μου αρέσει ο καπιταλισμός, αλλά δεν κάνω το γούστο μου κριτήριο της ανάλυσης (όπως οι διάφοροι Καραίσκοι αυτού του πλανήτη - ή και άλλων πλανητών...). Η ιδεοληψία, βέβαια, είναι χαρακτηριστικό των πάσης φύσεως Καραίσκων που, ακόμη και όταν η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει, λένε "τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα"...

V. είπε...

Τίποτε, βέβαια, δεν με εμποδίζει να συζητάω με τον Καραίσκο για άλλα θέματα, πιο ελαφρά (αλλά ενδιαφέροντα και ουσιστικά) όπως για σκυλάδικα, για ποδόσφαιρα και τα ρέστα, αλλά όχι και για πολιτική βρε Καραίσκο μου. Όχι γιατί σε περιφρονώ, αλλά γιατί βαριέμαι να συζητάω τόσο σύνθετα θέματα, σε αυτό το παιδικό (αλλά, κατά τα άλλα, συμπαθητικό) επίπεδο. Στα κυβικά σου Καραίσκο και όλα θα είναι όπως παλαιά.... Θα σου τα πω και πιο λεπτομερώς αν πάμε, επιτέλους, στην Ένσταση να με διδάξεις κέφι και διασκέδαση με τον δικό σου, απαράμιλλο τρόπο...

Και, για να έρθω σε αυτά που σου αναγνωρίζω ως θέματα προς συζήτηση, τί πιστεύεις; Ο Κοϊβέρογλου της Καβάλας ή ο Παντέλης του Απόλλωνα και του ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος keeper; Γιατί τα γάντια Uhlsport δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο στο παρελθόν; Που εξαφανίστηκε η τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη; Ποιες είναι οι καλύτερες σαγιονάρες; O Πητ Παπαδάκος προέβλεψε τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Καραίσκο μου καληνύχτα…

Τιμούρ Κετσπάγια είπε...

Αντε τωρά βρε σουργελέ Καραϊσκο να λαλήσεις. Όι, να δω τι θα πεις μωρέ μιτσή.

Trueman είπε...

Σωστή η παρατήρηση σου Βαψομαλλιά, αλλά δυστυχώς έχουν καταφέρει οι Καραϊσκοι μεγάλη ζημιά με το να είναι φασαριαραίοι, καθώς έχουν κατεβάσει την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και την εφαρμοσμένη πολιτική στο επίπεδό τους.

Βλέπεις τους ανίκανους της τρέχουσας κυβέρνησης να μην έχουν πράξει τίποτα σε 5 χρόνια υπό τον φόβο του Αλαβάνου, του ΠΑΜΕ, του Καραϊσκου, των συντεχνιών, κλπ.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Όταν έκανα μεταπτυχιακό, το τμήμα στο οποίο ανήκα έκανε μια εκδρομή στη Γερμανία προκειμένου να επισκεφθούμε μια σειρά επιχειρήσεων σε διάφορες πόλεις για θέματα σχετικά με το αντικείμενό μας. Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή, ήταν η αφορμή για να βρεθώ για πρώτη φορά στη Γερμανία.

Την πρώτη μέρα, όπως φεύγαμε από το ξενοδοχείο που διαμέναμε, που σημειωτέον ήταν εκτός της πόλης του Μονάχου, κατά την έναρξη δηλαδή της μεταφοράς μας στα κτίρια μιας πολύ μεγάλης επιχείρησης στο Μόναχο, έπιασα τον εαυτό μου να ασφυκτιά μέσα στο πούλμαν το οποίο είχαμε ενοικιάσει για να μας μεταφέρει. Οι συνέλληνες με τους οποίους υπήρξα μεταπτυχιακός συμφοιτητής, είχαν πάει στο γερμανό οδηγό και του είχαν παραδώσει κασέτα με Ρέμους, Πλούταρχους κλπ, απαιτώντας να παίξει στη διαπασών. Το πούλμαν ξεκίνησε και κανα πεντάλεπτο μετά, παρατήρησα μέσα στο κομφούζιο από τα γέλια, τις κουβέντες και τη δυνατή μουσική, στα πίσω καθίσματα του πούλμαν, να έχει σηκωθεί ξανθιά δικηγόρος, ήδη κάτοχος ενός μεταπτυχιακού τίτλου (η οποία έκανε μαζί μου το δεύτερο μεταπτυχιακό της) και να χορεύει υπό τους ήχους του "Μωρό μου σόρρυ, μα έχω βρει καλύτερο αγόρι" (όλα αυτά στις 8:30 το πρωϊ)μαζί με συμφοιτητή φλωρο-τελεμέ. Η χαρωπή δεσποινίδα, πέραν του χορού, βροντοφώναζε το πόσο ωραία ήταν το προηγούμενο Σάββατο που είχε πάει σε μια πίστα και πόσο θεός ήταν ο τραγουδιάρης (που δε θυμάμαι καν ποιος ήταν). Καταπνίγοντας την ανάγκη να σηκωθώ και να τους αρχίσω και τους δύο στις καρπαζιές, το μόνο που έκανα ήταν να γκρινιάξω σε φίλη συμφοιτήτρια δίπλα μου και να συνεχίζω να θαυμάζω την ωραία νοτιογερμανική φύση από το παράθυρο.
Κάποια στιγμή, φθάνοντας στις παρυφές της πόλης, είδαμε μπροστά μας ποδηλάτες, ανθρώπους όμως κανονικά ντυμένους οι οποίοι πήγαιναν στη δουλειά τους. Ο καθηγητής μας, τότε μας είπε ότι σε μεγάλο ποσοστό οι εργαζόμενοι σε πολλές γερμανικές πόλεις κινούνται με ποδήλατα.

Ενώ εγώ ο χωριατάκος είχα μείνει άναυδος (είχα ξεχάσει την ύπαρξη των Λαρισαίων που χρησιμοποιούν επίσης ποδήλατα) με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και το πόσο μπροστά είναι σε σχέση με εμάς, ακούω την ξανθιά δικηγόρο να βροντοφωνάζει από τα πίσω καθίσματα: "Ρε κοίτα κάτι κακομοίρηδες. Καλά πόσο βλάκες είναι. Δεν έχουνε λεφτά να πάνε να πάρουν κανα μηχανάκι και κάθονται και παιδεύονται;". Με την ατάκα αυτή συμφώνησε όλο το λεωφορείο, με σχόλια του τύπου "μόνο εμείς είμαστε έξυπνοι τελικά", "σαν την ελλάδα δεν υπάρχει άλλη χώρα" κλπ κλπ

Τότε συνειδητοποίησα ότι ο Θεός με καταράστηκε και μένω σε λάθος χώρα...

ΥΓ Στο επόμενο σχόλιο που θα κάνω σε λίγο, θα εξηγήσω γιατί είπα αυτή την παραβολή πάλι...

Trueman είπε...

Η κρίσιμη μάζα των ηλιθίων είναι αξεπέραστα μεγάλη σ' αυτή τη χώρα. Εκεί που συμφωνώ μαζί σου είναι ότι με τέτοιο αριθμό ηλιθίων η δημοκρατία παύει να έχει νόημα και, ιστορικά, αντικαθίσταται από "δραστικές" λύσεις, είτε τραγικές (βλ. χούντα) ή επιτυχημένες (βλ. Πούτιν)

Θ.Π. είπε...

Πολύ γλαφυρή η περιγραφή του Βάρσου και εξαιρετική απεικόνιση της ελληνικής μαλακίας των Καραϊσκων όλων των χώρων του Ελλαδιστάν-Μαλακιστάν...

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ο μόνος που έμεινε να κοιτάζει σαν μα...κας, ήμουν εγώ ο οποίος γύρισα ενστικτωδώς και κοίταξα το βρετανοτραφή και βρετανοσπουδαγμένο καθηγητή συνοδό μας. Παρατήρησα τότε, ότι κι αυτός είχε την ίδια μάλλον γκριμάτσα με μένα (του χάνου που έχει μείνει με ανοιχτό στόμα) και αντιλαμβανόμενος ότι τον κοίταζα με κοίταξε κι αυτός και μείναμε να κοιταζόμαστε σαν μα...κες με αυτό που είχαμε μόλις ακούσει αλλά και με τα σχόλια που γινόντουσαν γύρω μας.

Όταν λοιπόν σε ένα λεωφορείο με "επιστήμονες" (αντικειμενικό γιατί όλοι ειχαν πανεπιστημιακό πτυχίο), βλέπεις τέτοια μαζική βλακεία, τότε να τις βράσω και τις σπουδές και τα πτυχία και όλα. Να πάνε να γα...ούνε. Μπορεί να είναι χίλιες φορές καλοί στη δουλειά τους, αλλά είναι ανεγκέφαλοι.

Συμφωνώ άρα με τον Βαψ, ότι οι σπουδές είναι ελάχιστα εκτιμητέες. Και προσθέτω ότι (και υπογράφω ότι το πιστεύω κιόλας), ο Καραϊσκος είναι χίλιες φορές ανώτερος από όλους αυτούς τους τρίβλακες και απείρως ικανότερος να εκφραστεί. Το πτυχίο εξασφαλίζει μια τεχνική επάρκεια (λέμε τώρα) και τίποτε άλλο. Τίποτα όμως. Άρα, χίλιες φορές να συζητάω με Καραϊσκο για πολιτική, παρά να ακούω κάποιους που δηλώνουν επιστήμονες κάθε είδους είτε ζωντανά είτε από την τηλεόραση (όπως π.χ κάποιοι που δηλώνουν πολιτικοί επιστήμονες και φέρουν 10 κιλά μπριγιαντίνης στο κεφάλι)

Αυτό που έχει γίνει εδώ, είναι ότι ναι μεν αντικειμενικά ο Καραϊσκος λέει μαμακίες γιατί είναι αριστερός, αλλά από την άλλη τον έχουμε πάρει και κωλοβεράντζα γιατί όλοι εμείς δεν είμαστε, με αποτέλεσμα να έχει λουφάξει. Πράγματι ο Καραϊσκος είναι μελετηρός και την ψάχνει. Συμφωνώ μαζί σου επίσης, στο ότι το τί καταλαβαίνει από αυτά που διαβάζει και το πώς τα ερμηνεύει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά αυτό ισχύει για όλους μας, έτσι δεν είναι; Ο καθείς με τα στερεότυπά του, την ευφυϊα του κλπ και ότι μπορεί κάνει (ή νομίζει ότι κάνει)

Για μένα έχει κάποιες γνώσεις ο Καραϊσκος, αλλά φοβάται να μιλήσει ενώπιόν σου Βαψομαλλιά. Πολύ απλά κομπλάρει γιατί φοβάται ξεβράκωμα, γιατί στο μυαλό του είσαι μαικήνας των γραμμάτων και των τεχνών (άλλο τί δηλώνει). Είναι άλλο να παίζεις μπάλα με τον Αχαρναϊκό (δηλαδή με μας τους υπόλοιπους όπως θεωρεί ο Ίσκος) και άλλο με την Γιουβέντους (δηλαδή εσένα). Και καλώς ή κακώς έχει δίκιο, γιατί πράγματι δείχνεις να έχεις πολύ περισσότερες γνώσεις από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Ηλίθιοι, αγράμματοι και κουτοπόνηροι είμαστε ως λαός, στην πλειοψηφία μας, και η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα για τέτοιους λαούς. Βαλκάνιοι είμαστε και μας ταιριάζουν άλλα πολιτεύματα για να λειτουργήσει κάπως το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Να μιλήσει ο καραϊσκος χωρίς φόβο και όχι μόνο για ποδόσφαιρο.

Marwood είπε...

Εβλεπα δβδ, συγκεκριμένα μια ταινία θρίαβμο του αγγλοαμερκάνικου καπιταλισμού ,γύρισα και είδα τα σεντόνια. Πρέπει να πω ότι διαφωνώ σε αρκετά σημεία στην κριτική αξιολογηση του καραίσκου και του έργου του από τον βαψομαλλιά. Ο καραίσκος είναι άτομο αυξημένης νοημοσύνης, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι σχολιαστές εδώ (εκτός από μένα). Βέβαια δεν είναι κανείς δεν είναι ιδιοφυία (το λένε τα γεγονότα αυτό), αλλά και πάλι κρατιούνται σε καλά επίπεδα. Δηλ. αν η ιδιοφυία είναι Σαργκάνης, ο καραίσκος είναι τουλάχιστον Τάκης Παντέλης, και ουχί Παναγιώτης Μολακίδης, που άλλωστε τον έκανε ρόμπα στους αιώνες τους άπαντες ο μάγος Βασίλης.
Από εκεί και πέρα δεν θα υπερασπιστώ τον καραίσκο ας το κάνει μόνος του, αν θέλει.
Να πω επίσης ότι το σεντόνάκι του Βάρσου πραγματικά δεν είχε κανένα νόημα, ας πάει στο φαληράκι να δει τις επιστημόνισσες τις ευρωπαίες σας παρακαλώ τώρα. Ο ευρωλιγουρισμός δεν μπορεί να είναι ιδεολογία.
Και κάτι τελευταίο, αν και πιστεύω ότι το σεντόνι του βαψ ήταν προβοκατόρικο για να βγεί ο καραίσκος χουσείν από το λαγούμι, για πρώτη φορά διακρίνω στα λόγια του μια δυσαρέσκεια και μια απαξία για τον καπιταλισμό. Μάλιστα. Τελικά ο λόγος του καραίσκου έστω και υπογείως έπιασε τόπο.

Marwood είπε...

Βάρσο οι γυναίκες το έχουν το σαχλό στο δνα τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου τι να κάνουμε.Και πρέπει να σουπω κιόλας ότι καλώς είναι έτσι. Μήπως εμείς είμαστε σοβαροί που ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο για να συζητάμε μεταγραφές ποδοσφαίρου και πολιτικές θεωρίες σε μπουρδολογικό επίπεδο βέββια?

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Τί βλακείες λες ρε Μάργουντ; Ποιος είναι ο ευρωλιγουρισμός; Ότι οι άνθρωποι είναι έτη φωτός σαν κοινωνία σε σχέση με μας; Άσε ρε Τουντζιάρη τώρα που θα με πεις και ευρωλιγούρη...

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ξαναδιάβασε αυτά που έγραψα. Σου επισημαίνω την παρουσία φλώρου-τελεμέ και ότι συμφώνησε όλο το πούλμαν που δεν ήταν μόνο γυναίκες. Και κάτι ακόμα. Δεν μιλάω για κομμάτιες Άγγλους και Αγγλίδες, αλλά για Γερμανούς. Έχει διαφορά.

V. είπε...

Αγαπητέ μου Βάρσε, συμφωνώ απολύτως με όσα λες. Πρώτα-πρώτα, εγώ και τον Καραίσκο τον συμπαθώ και, όπως έχω πει περισσότερες από μία φορά, συμφωνώ με ορισμένα πράγματα που λέει. Του την πέφτω καμιά φορά μόνο γιατί κάνει λίγο τον κόκκορα και συχνά εμφανίζεται και λίγο τραμπούκος, οπότε το ζητάει ο οργανισμός του... Για τα άλλα που λες περί υπεροχής μου κλπ., πραγματικά σου λέω (χωρίς ίχνος ψευτοσεμνότητας) ότι προσωπικά δεν έχω καμιά τέτοια αίσθηση. Μάρτυς μου και ο κ. Σούφρας στον οποίον έχω πει πολλές φορές πόσο καλλιεργημένους σας βρίσκω όλους και μάλιστα πόσα πράγματα απ' όσα λέτε δεν τα ξέρω, αλλά και με πόσο χιούμορ γίνονται τα σχόλια (νομίζω ότι συμφωνεί και εκείνος). Γι' αυτό, άλλωστε, και γράφω εδώ κανένα σχόλιο. Σε ό,τι αφορά δε τις σπουδές, να σου πω την αλήθεια, παρά το ότι έχω κάνει μακροχρόνιες σπουδές, θεωρώ τις υπερβολικές σε μάκρος σπουδές ένα είδος μαλάκυνσης. Εάν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα έκαν ό,τι έκανα. Μάλιστα, τους περισσότερους μαλάκες μαζεμένους τους γνώρισα στη ζωή μου όταν έκανα διδακτορικό. Ήταν ένα δράμα. Κρετίνοι με πτυχία, οι περισσότεροι...Πάντως, κάποιες βασικές σπουδές πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι - κυρίως από την άποψη μιας ορισμένης πειθαρχίας κλπ. Έλεγα, μάλιστα, σε φίλο που έχει δύο παιδιά και θέλει να στείλει το ένα έξω για σπουδές χωρίς να δώσει εδώ εξετάσεις, ότι το καλύτερο είναι να κάνει μόνο ένα βασικό πτυχίο, να μην κάνει καθόλου μεταπτυχιακά και του πρότεινα το PPE της Οξφόρδης (Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Νομίζω ότι αν κανείς πάρει ένα πολύ καλό πτυχίο, οι περισσότερες σπουδές δημιουργούν πρόβλημα παρά προσφέρουν (εκτός κι αν θέλεις να διδάξεις σε πανεπιστήμια κλπ., οπότε χρειάζεσαι και διδακτορικό). Όσο για τα περί κωλοφεράτζας σε Καραίσκο νομίζω ότι έχεις δίκιο. Τον έχουμε ξεσκίσει πράγματι και μπορεί να αισθάνεται μόνος εδώ μέσα. Αυτό ίσως δεν είναι ευγενικό, αλλά μη μου πεις ότι δεν το ζητάει και ο οργανισμός του...

Marwood είπε...

Γερμανίδες τουρίστριες που διψάνε για σπέρμα? Αστεία πράγματα. Ευρωλιγουρισμός, ευρωλιγουρισμός, μου θυμίζει θεία από το σικάγο, πως το λέτε εσείς εδώ γιατί ξέχασα πως το λεμε εμείς εκεί. Να πας στη γερμανία και να αφήσεις τα νάζια.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Εννοείται ότι το ζητάει. Άσε δε, που άμα σταματούσε να μιλάει για πολιτική, ποιον θα βρίζαμε μετά;

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Για σιγά ρε παληκάρι, γιατί εσύ θα μας τρελάνεις. Είπα εγώ ότι θέλω να πάω στη Γερμανία; Και για πες μας εδώ, θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία σαν σύνολο είναι ανώτερη της γερμανικής; Για πε μας

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Διότι αυτά που λες μου κάνουν ότι γίνονται μόνο και μόνο για τη διαφωνία και για κανένα άλλο λόγο.

Marwood είπε...

Η γερμανία είναι καλύτερη από εμάς και εμείς καλύτεροι από την αίγυπτο. Χαίρω πολύ χαιρόπουλος. Εννοω απολύτως αυτά που λέω, το έχω ξαναπει στον τρούθμαν μάλιστα, ότι έχω αλλεργία στη μίρλα, μου κάνει πολύ ανατολίτικο αυτο το συνεχες μοιρολόι της κατάστασής μας. Ολο το σεντόνι σου, κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι είσαι αθεράπευτα ανατολίτης, ένας γερμανός πχ δεν θα έγραφε ποτέ έτσι. Αυτά.

V. είπε...

Και να πω και στον Marwood ότι δεν έχω αποκτήσει αποστροφή προς τον καπιταλισμό τώρα. Είναι προσωπικού γούστου η αποστροφή μου, αλλά νομίζω ότι είναι το σύστημα που ταιριάζει στις επιθυμίες, τις ανάγκες (και τις ανασφάλειες) του κόσμου. Όμως, ας μην το συζητήσουμε περισσότερο και κάνουμε μαλακία/θεωρητικολογία τη συζήτηση. Το σύστημα αυτό πιστεύω ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ήρθε για να μείνει. Το βασικότερο όμως πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου πάντα, στον δυτικό κόσμο δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά η αδυναμία των (υποτιθέμεων πια) ελίτ να κυβερνήσουν από το φόβο της λαϊκής πίεσης που είναι κυρίαρχη - κι ας λένε ό,τι θέλουν οι Καραίσκοι...

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ποια μίρλα μωρέ; Η περιγραφή γεγονότων που συνέβησαν είναι μίρλα;΄Από που κι ως που;

Ανώνυμος είπε...

Σε ποια χώρα θα ήθελε να ζει ο Καραϊσκος?

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Δηλαδή άμα η ομάδα σου φάει δέκα γκόλ και βγείς να το πεις, είναι μίρλα; Μη μας τρελαίνεις τώρα..
Στην τελική καλό είναι να συγκρίνεις με το καλύτερο όχι με το χειρότερο. Αν εσύ πιστεύεις ότι είναι καλό να λες κάθε μέρα "Τί ωραία που δεν είμαι Ζιμπάμπουε", ε, τότε τί να σου πώ; Είναι σα να ξυπνάς το πρωϊ και να λες "Ευτυχώς που δεν είμαι λαθρομετανάστης". Κανείς όμως δεν το λέει αυτό. Λες "γιατί δεν παίρνω περισσότερα λεφτά;". Στην ανθρώπινη φύση είναι να επιδιώκει το καλύτερο και να βλέπει μόνο αυτό, όχι το χειρότερο...

Marwood είπε...

Βασικά πιστεύω ότι όλο το σεντόνι είχε σκοπό να μας πληροφορήσεις ότι έχεις μεταπτυχιακό τίτλο χαχα
Το ίδιο ισχύει και για τον βαψομαλλιά, που σε νικάει γιατί έχει διδακτορικό. όπως άλλωστε και ο πέτρος κωστόπουλος και ο παπαγιάννης για να μην ξεχνιόμαστε. (πως λέγαμε στα χαρτακια ατού και υπερατού)

Marwood είπε...

Οποιανού δεν του αρέσει εδω πέρα ο δρομος είναι ανοιχτός, πραγματικά δεν καταλαβαίνω που το πρόβλημα?? Μορφωμένα παιδιά είστε στην ΕΕ είμαστε βρείτε μια δουλειά έξω. Πιο πολλά λεφτά θα παιρνετε, πιο καλά θα περνάτε, τι σκατά μέλι έχει αυτή η κωλοχώρα?

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ωραίος, μπράβο. Ευθυμήσαμε πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Βάρσε με τα μεταπτυχιακά σου

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Για μια στιγμή. Εσύ γιατί δηλαδή δεν πας έξω; Εσύ δεν βροντοφώναζες κε Τουντζιάρη, να κρεμαστούν όλοι οι έλληνες πολιτικοί; Γιατί δεν πας έξω αφού έχεις σιχαθεί τόσο πολύ;

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ε-Χ-Ω Κ-Α-Ι Μ-Α-Σ-Τ-Ε-Ρ Ε-Γ-Ω

Χα,χα,χα,χα..

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Είναι ακριβό το εισιτήριο και δεν θες να τα σκάσεις;

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Μήπως έχει κρύο και έχεις ρευματισμούς;

Marwood είπε...

Πρέπει να σου πω ότι στα διαστήματα πο ζούσα εκτός Ελλάδος δεν περνοόυσα καλά. Δεν τους γουστάρω του ξένους ρε παιδί μου, δεν επικοινωνώ. χαχα Μέλι έχει εδώ χα

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Πολυ φορτισμένη ενεργειακά η επάνοδος του βαψ.
Πίσω απο το λουστραρισμένο κείμενο μπορει να διακρίνει κανείς με την πρώτη ανάγνωση (ακόμη και κατόπιν αφθόνου ζύθου) την ειρωνεία(περι σπουδών μου) που
θέλει να είναι λεπτή για λόγους αρχής και "βαψομαλλιακου τακτ" αλλα
γίνεται πασοκικα
πρωτόγονη
τελικά λόγω
συγκινησιακής μέθης οπότε και κα
ταλήγει στην πιάτσα χαλασμένη
και απεχθής
σαν μπαγιάτικη στάκα

Με βάση λοιπόν τις αποφάσεις της ολομέλειας μου εχω να πω σε οτι αφορά τα πολιτικοιδεολογικά:
Οφείλεις βαψ να διαβάσεις απο τους διαλόγους του Πλάτωνα τον ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ για να μάθεις επιτέλους οτι η πολιτική άποψη δεν έχει να κάνει με τις σπουδές.Στην αρχαία Αθήνα ακόμη και ο τελευταίος τεχνίτης ομιλούσε στην εκκλησία του δήμου και απολάμβανε όλα τα πολιτικά προνόμια του εκλέγεσθαι
και του
εκλέγειν.
Μαρξικά τωρα και οχι "μαξικά" αγαπητέ: ο Κάρολος ομίλησε για την επανάσταση του προλεταριάτου και των κολασμένων άρα αντιλαμβανόμεθα την αποψη που έχουμε όλοι εμείς για την διαχείριση της εξουσίας που την ονειρεύομαι βαψ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ και οχι ελιτίστικη και ολιγαρχική όπως εσυ κάποτε(γιατί σήμερα μας τα γύρισες)."Μια νοικοκυρά θα μπορεί να κυβερνάει το κράτος" γράφει ο ΛΕΝΙΝ στο "Κρατος και επανάσταση".Πραγματικά πιστεύω οτι περι κομουνισμου σε κατατρέχουν μαύρα σκοτάδια με νύχια γαμψά.
Εκτός απο τα πολιτικά βαψ σήμερα έκανες στριπτ ιζ ψυχολογικό.Για πρώτη φορά φάνηκες θνητός βαψ.Θνητός και αδύναμος στο τζαρτζάρισμα ωσαν τον Γήτα.Δεν το περίμενα.Βάζω στοίχημα οτι για τα ποδοσφαιρικά που αραδιάζεις ρώτησες συναδέλφους σου.Δεν έκατσες ουδέποτε σε παγωμένη και βρεγμένη κερκίδα για να δείς τον Τσαλουχίδη και τον Νεντιδη.
Και τέλος:θα τα πούμε στην ΕΝΣΤΑΣΗ κάποια στιγμή γιατί τώρα είμαι εκτός Αθηνών.Αποδέχομαι την πρόσκληση και ας μην κουβεντιασουμε πολιτικά .Κατα μια έννοια όλες οι συζητήσεις πολιτικές είναι πάντως.

Marwood είπε...

Εξω δεν έχει καραίσκους. Δεν έχει πλάκα.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

ΕΛΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, παίξε μπάλα που πήγες και λούφαξες τόσον καιρό... Ρε Καραϊσκο, εξήγησέ μου και μένα τη διαφορά μαρξικού και μαρξιστικού

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Σοβαρά το λέω. Δεν την ξέρω

Marwood είπε...

Η απάντηση του Καραίσκου ήταν απάντηση αντάξια του αναστήματος ενός Ξενοφώντα Γήττα. Μπράβο Καραίσκο. Αυτό με τη νοικοκυρά μου άρεσε, θα μπορούσε να το είχε πει εξ'ίσου ο Κάρολος και ο Γκρούτσο.

V. είπε...

Καραίσκο δεν με διάβασες προσεκτικά... Τα ίδια που έλεγα σου λέω και τώρα. Και η ειρωνεία που λες είναι μόνο στο μυαλό σου. Ας παρέμβει όταν διαβάσει τα σχόλια ο Σούφρας (που είναι μεγάλης καλλιέργειας άνθρωπος) και ας πει τι του έχω πει, σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο, για το ζήτημα των (τυπικών) σπουδών...

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε ρε, άμα κυβερνάει η νοικοκυρά το κράτος πότε θα μαγειρεύει; Νηστικοί θα ναι όλοι;

Ανώνυμος είπε...

Καλά, διαιτολόγος ήταν ο Λένιν; Τί ναι αυτά ρε; Γι αυτό τρώγανε οδοντόκρεμες;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Για καθίστε ρε παιδιά γιατί πριν αρχίσω να γράφω αλλα είδα:
Πρώτα πρώτα αυτός ο Βαρσος δεν ΄μαζεύεται πια. Ο ανθρωπος βλέπει το μπλογκ
σαν εφαλτήριο
για να ξεκινήσει καρριέρα στην νυχτερινή Αθήνα.
Επιπλέον:Γράφει ο Εγκελς οτι ο καπιταλισμός βαψομαλλισμός "αγκυλώνει" τον ανθρωπο και τον περιορίζει μόνο στις βιοποριστικές του ενασχολήσεις με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσει τις δεξιότητες του.Προσθέτω εγω τολμηρά:Ερχόμαστε και φεύγουμε σε αυτή τη ζωη χωρίς να καταλάβουμε τι είμαστε τελικά.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Για μια μπίρα βγήκα όξω και εδώ βγάλατε οτι λούφαξα....ρε την έχετε ψωνίσει? που πάτε στη βουλή νομίζετε οτι μπήκαμε

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Για σιγά ρε Καραϊσκο. Δε σε πιάνω. Τί ακριβώς εννοείς; (Πέραν του ότι με ξαναλες καλησπερατζού με το οποίο βαριέμαι και να ασχοληθώ πάλι)
Στο δημόσιο που δεν έχουν πρόβλημα βιοπορισμού από τον καπιταλισμό, έχεις δει εσύ κανέναν να αναπτύσσει τις δεξιότητές του; Γιατί τους περισσότερους του βλέπω να ανπτύσσουν μια ικανότητα αποφυγής της αυπνίας εγώ..

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Κανε τσι 15 τις μπίρες

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

ΑΣΕ ΡΕ ΤΟΥΝΤΖΙΑΡΗ που δε λούφαξες... Τόσες μέρες γιατί δεν τα γραφες αυτά; Και βρήκες να τα πεις σήμερα;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

θα με κουζουλάνεις ρε βάρσε? δηλαδή θαρρείς εγω δεν έχω ζυγισει τις πολιτικοιδεολογικες μου γνώσεις
με
μαστόρους πανελλήνιους? Ρε ήμαρτον.
Ο σούφρας είναι ο βαψ όταν ξωμείνουμε απο φάρμακα κατα της σχιζοφρένειας

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

η νοικοκυρά που θα εξουσιάζει το κράτος νταβάριτζ μαργουντ θα εξουσιάζει το αποδυναμωμένο και μειούμενο κράτος της κομουνιστικής εξέλιξης.Εσένα το μυαλό σου πήγε στο οτι θα κυβερνήσει τις ΗΠΑ. Σωπα ΄'που να 'ναι

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ρε ηγέτη εσύ μιλάς ή η Amstel; Τί είναι αυτά που λες;

1) Από προχθές σου έχει ρίξει ο Βαψ το γάντι και μπαίνεις συνεχώς αλλά κάνεις τον κινέζο. Γιατί;

2) Λέγε τους πανελλήνιους μαστόρους έναν-έναν με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις...

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε, αλλά μέχρι να αποδυναμωθεί το γα...νο το κράτος έστω και λίγο τί θα τρώμε; Σκατα;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

ελεφαντης,μαργαριτης,δραγασακης,σταθάκης.Ο μαργαριτης και ο σταθ ειναι καθηγητές πανεπιστημίου.(αντε πάλι σπουδες)

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

θα τρως ρε μεγάλε θα τρως. τοσο πολυ πεινάς δηλαδή

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος Μαργαρίτης;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

μ αριστερους μαστόρους εννοώ ασε τους λοιπούς

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Και το συμπέρασμα που έβγαλες για τις πολιτικοιδεολογικές σου γνώσεις, ποίο ήταν; Είσαι σε καλό επίπεδο; Αυτό σου είπαν όλοι οι προαναφερόμενοι;

ΥΓ δεν έδωσες τηλέφωνα και διευθύνσεις

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

αυτό βαρσε που γράφεις παραπάνω οτι στον ανθρωπο είναι να την ψάχνει για κατι ανώτερο να το θυμάσαι οταν ομιλώ για κομουνισμό και εσυ λές:"τράβα στη Β.κορέα¨"

Ανώνυμος είπε...

Πάλι άρχισε τις γραφικότητες και τις ανοησίες το τρελό αγόρι. Έχει δίκιο ο βαψομαλλιάς ότι ο οργανισμός του ζητάει ξεβράκωμα.

Ανώνυμος είπε...

Και που σαι Καραϊσκο. Αν τα πολιτικά που ξέρεις είναι αυτά που λες, άστο καλύτερα. Ξαναγύρνα το στα ποδοσφαιρικά. Ούτε μικρό παιδί δεν λέει τέτοιες ασυναρτησίες. Και αν ακόμη έχεις διαβάσει κάτι και δεν τσιτάρεις από τον έναν και τον άλλον, δεν καταλαβαίνεις τις διαβάζεις και δεν έχεις ανεπτυγμένη κρίση.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Τι μου λες τωρα ρε ανώνυμε!!!!Με στενοχωρείς τώρα !Κουρέλι με κανεις.Αφου το λες εσυ δεν ξαναγραφω για πολιτική με επεισες.

Ανώνυμος είπε...

δεν εχει νοημα ν' ασχολείσαι. Ασε άλλους να μιλανε για πολιτικά, εσύ μιλα για μπάλα ή γράψε καμιά σαχλμαμάρα που σαι και καλός. Αστα τα πολιτικά, στο χουν πει δεκα νοματαίοι εδώ μέσα. Εκνευρίζεις και εκνευρίζεσαι.

Ανώνυμος είπε...

είναι αποτυχημένες ρε φίλε οι ιδέες σου και το γραπτό σου, δεν το καταλαβαίνεις? Όσο επιμένεις τόσο γελάει ο κόσμος. Μην κουράζεσαι άλλο. Πήγαινε παίξε ρακέτες στο Πόρτο Ραφτη να μαυρίσεις λίγο, να σε δεί και καμια γκόμενα

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ρε Καραϊσκο, κάτι έχεις μπερδέψει εδώ. Εγώ μιλάω με πραγματικά γεγονότα και εσύ θεωρητικολογείς.

Εγώ περιέγραψα μια υπαρκτή κοινωνία (τη σύγχρονη δημοκρατική κιόλας γερμανική) ως καλύτερη από τη δική μας και εσύ μου αναφέρεις μια καθαρά ουτοπική ιδεαλιστική κατάσταση. Η κομούνα που περιγράφεις υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Με άλλα λόγια είναι σα να μου λες τί ώραία θα ήταν στο χριστιανικό παράδεισο. Δε διαφωνώ καλά θα ταν, αν κι εγώ προτιμώ το μουσουλμανικό που μοιράζει πιλάφια και γκόμενες. Όπως και να χει, κομούνα μόνο στα χαρτιά υπάρχει. Στην πράξη, όπου πήγε να εφαρμοστεί (έστω και με ενδιάμεσο στάδιο) έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Και όχι μόνο σε μια χώρα, αλλά σε όλες. Αυτό δε θα πρεπε να σου λέει κάτι; Ότι είναι ανεφάρμοστη;

Από τη στιγμή λοιπόν που μιλάς για μια κατάσταση αποδεδειγμένα θεωρητική, δεν έχεις και καμια διαφορά από το χριστιανό θεούσο που τόσο απεχθάνεσαι, ο οποίος περιμένει να δικαιωθεί στο τέλος του χρόνου (όταν πεθάνει, δηλαδή ποτέ)

ΥΓ Μην πας στη Βόρεια Κορέα. Πήγαινε στη χώρα που συνορεύει με τη Νότια Κορέα. Χα,χα,χα

Κάτοικος Πόρτο Ράφτη είπε...

Με αυτές τις σαγιονάρες να μην τολμήσεις να εμφανιστείς στη δική μου παραλία να παίξεις ρακέτες...

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο, παίζουμε ρακέτες;

Επιτροπή Κατοίκων Πόρτο Ράφτη είπε...

Με αυτές τις σαγιονάρες που φοράει; Να παίξετε, αλλά να φύγετε, να πάτε αλλού..

Ανώνυμος είπε...

Έμαθα πως είσαι λαϊκο παιδί ρε μάγκα Καραϊσκο. Γιατί δεν περνάς από Παραλία ΕΟΤ Αλίμου ρε μάγκα να κάνεις κάνα μπάνιο να παίξεις και τις ρακέτες σου? Οι φλώροι της Αθηνας, σου λέει, δεν καταδέχονται να' ρθουν εδώ με αλβανούς και λαϊκούς τύπους.

Επιτροπή Κατοίκων Πόρτο Ράφτη είπε...

Έτσι μπράβο, στον Άλιμο.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Είπα πρωτα πρωτα οτι με τη λογική του "τράβα στην Κούβα" δεν γίνεται συζήτηση πολιτική.Είναι μεθοδολογικά λάθος και το λες και εσυ πιο πάνω.
Εγω αυτά περι τέλους της ιστορίας δεν τα κατανοώ στο ορκίζομαι.Ολα ανατρέπονται ολα τουμπάρουν τα πάντα όλα ρει.Αλλα απ οτι βλέπω ακόμη και αν δεν ξεσηκωθεί το προλεταριάτο το οποίο ηττάται και χάνει έδαφος στις μέρες μας,βλέπω οτι εχει αρχίσει και τσινάει άσχημα το περιβάλλον.Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα."Κατι μας είπες τώρα" θα μου πείς....

ΠΑΠΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ είπε...

Συγνώμη μήπως φεύγετε για να παρκά ρω

V. είπε...

Βάρσε, μας αυτό είναι το πρόβλημα (και) αυτού του παιδιού και δεν μπορεί να το καταλάβει. Πολύ καλά περιγράφεις την αναλογία ενός κομμουνιστή και ενός χριστιανού. Έχουν και οι δύο στο μυαλό τους μια θεωρητική κατασκευή και δεν μπορούν να πάνε ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Τουλάχιστον οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και αν τους επικρίνουν, έχουν συνθέσει τα πιστεύω τους με στοιχεία ρεαλισμού. Από τη δική μου τουλάχιστον εμπειρία, πρέπει να πω ότι είναι χαρακτηριστικό της αριστερής σκέψης (αν μπορούμε να πούμε σκέψη αυτό το πράγμα) να κάνει θεωρητικές πτήσεις. Εγώ τουλάχιστον δεν περιγράφω τι θα ήθελα να γίνει ή τι μου αρέσει (και τι σημασία θα είχε, άλλωστε) αλλά τι ρεαλιστικά (κατά τη γνώμη μου) συμβαίνει. Τα διάφορα ιδεοληπτικά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλα αυτά που περιγράφουν είναι Ντίσνεϋλαντ. Άσε που, και θεωρητικά να το πάρεις, πάλι μαλακίες λένε, αλλά τί να κάτσεις τώρα να συζητάς... Η βασική διαφορά - το έχω ξαναγράψει - μεταξύ ενός προοδευτικού και ενός συντηρητικού είναι η θέση που παίρνει πάνω στο θέμα ανθρώπινη φύση. Ο αριστερός, με την παροιμιώδη αφέλειά του, πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι καλός, έχει κοινωνική συνείδηση, μπορεί να βάλει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό, ο "κακός" μπορεί να γίνει "καλός" κλπ. Ο συντηρητικός, αντιθέτως, θεωρεί ότι η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι. Πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι, κατά βάσιν, εγωιστής, συμφεροντολόγος κλπ. και προσπαθεί με διάφορους τρόπους (τον φόβο, τον πειθαναγκασμό, την παραπλάνηση κοκ.) να ηρεμήσει όσο μπορεί αυτή τη ανθρώπινη μάζα και να κάνει τη συμβίωση ανεκτή, ώστε να μην γίνουμε ζούγκλα. Γι' αυτό, άλλωστε, η συντηρητική σκέψη, διαχρονικά, είναι πάντα πιο επίκαιρη. Μιλάει δηλ. για το πραγματικό, ενώ οι προοδευτικές παρλαπίπες μιλάνε για το (κατά τη γνώμη τους) ιδεατό. Βέβαια, η αριστερά έχει πετύχει ορισμένα πράγματα (όπως τον εξανθρωπισμό των συνθηκών εργασίας) - αλλά αυτό δεν συνέβη γιατί εφαρμόστηκαν οι θεωρίες της, αλλά γιατί, λόγω πίεσης και μαζικότητας, μπόρεσαν να αναγκάσουν κράτος και εργοδότες να εξορθολογίσουν τις συνθήκες εργασίας. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα διαλεκτικά. Από κει και πέρα, γενικά θα έλεγα, η συζήτηση με έναν αριστερό προοδευτικό είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά πληκτική, όχι γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί είναι πληκτικοί, αλλά γιατί οι ιδεοληψίες του ακουμπάνε σε μια ερμηνεία της ανθρώπινης φύσης που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και, επομένως, κάθε συζήτηση καταλήγει στα ευχολόγια, στις ιδεολογικές κατασκευές και τη θεωρητικολογία...

ΚΑΣΤΑΝΑΣ είπε...

Πω πω ζημιά έκανα σε αυτό το μωρό με τα μέιλ. Δεν μπορεί να μιλήσει από τα όσα έγιναν. Την εξουθένωσα

Ανώνυμος είπε...

καραϊσκο, είσαι για ματσάκια-πρωτάθλημα πορτο ράφτη ρακέτες? λέγε.

Ανώνυμος είπε...

Φαινεται οτι οι αποψεις Τρουμαν υπογείως επηρέασαν και το Βαρσο και άρχισε να επικαλείται ρεαλισμούς και σύγχρονες δυτικές κοινωνίες για να αποκρούσει τον ιδεαλισμό του Καραϊσκου. Χμ, δυνατός ο Τρούμαν τελικά.

Ανώνυμος είπε...

έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του ο Βάρσος. Ντροπή του.

Μάκης Βορίδης

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ρε Τρούμαν ντροπή ρε. Τί έιναι αυτά που γράφεις; Χα,χα,χα

Ανώνυμος είπε...

C' etait pas moi, mon amis

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Εγω τα έλεγα και είχε κλασομαλλιάσει η γλώσσα μου οτι ο άνθρωπος απο μαρξισμό,κοινωνιολογία δεν κατέχει.Το έλεγα στα καφενεία το έλεγα στα σφαιριστήρια το έλεγα στα σουβλατζίδικα,κατω απο τα γιοφύρια παντού...και να τα κύριοι...Αν σε προβληματίζει βαψ η συνθηματολογία περι ισότητας αλληλεγγύης κλπ υπενθυμίζω οτι και η Γαλλική επανάσταση και οι λοιπές αστοεθνικές επαναστάσεις μιλούσαν για τα ίδια ιδεολογήματα ασχέτως οτι μετά γίναμε μαλλία κουβάρια αδελφές και παλληκάρια.
Αρθρο πρώτο:Οτι η ανθρώπινη φύση είναι καλή και αγνή το έχει γράψει και ο Ρουσσώ σε αντίθεση με τον Χομπς που έγραφε οτι ο άνθρωπος για τον άλλο ανθρωπο είναι λύκος.
Βεβαίως και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά βαψομαλλιά και θέτοντας αυτά τα ερωτήματα απεδείχθη οτι στο πανεπιστήμιο κοιτούσες την αυλή αντι να ακούεις.
Ο μαρξισμός διδάσκει οτι η ανθρωπινη φύση δεν είναι ουτε κακή ουτε καλή.Οταν ομως τοποθετηθεί ο
(Ανθρωπος) εντός ΕΝΤΟΣ κοινωνικών συνθηκών ιδιοκτησίας ανταγωνισμού και μάλιστα εντελως ισοπεδωτικού, και άκρατου οπως σήμερα τότε γίνεται ανταγωνιστικός ζουλιάρης διεκδικητικός.Εκβαρβαρίζεται κλπ κλπ.Βεβαίως ισχύουν και καταγράφονται οι αιώνες βαρβαρότητας στην συλλογική συνείδηση αλλα το άτομο δεν είναι αυθύπαρκτα κακό.Αρα ο κομουνισμός σου λέει εν ολίγοις οτι εγω θα φτιάξω κοινωνία χωρίς ταξεις και διαφοροποιήσεις ΥΛΙΚΕΣ και έτσι σε ατομικό επίπεδο δεν θα έχουμε θέματα.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Αμ, το ότι οι Περλικοί είναι και ρεαλιστές δεν πίστευα ότι θα τ' ακουγα ποτέ. Σε λίγο θα βγουν ρεαλιστές κι οι ΚΚΕδες. Τί άλλο θα ακούσουμε....

Ανώνυμος είπε...

Καραίσκο εκτίθεσαι. Επιβεβαιώνεις με τον καλύτερο τρόπο αυτά που σου σούρνει

ΚΑΡΜΕΛΟ ΑΝΤΟΝΥ είπε...

Ε μα άντε ρε πο....τη κάποιος επιτέλους να τα πεί...εδω μεχρι και ο προπονητής μας τα εχει πει αυτά.Μα δεν γινεται το άτομο απο μόνο του αγοραίο και χυδαίο ρε

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα ρε.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Ανώνυμε στο 1:21 αν τα έγραφε στο ιντιμήντια αυτά ο βαψ και εσυ θα σας κράζανε και θα άλλαζαν οι ρόλοι.Εδώ σε αυτό το μπλογκ ξέρουν και οι λίθοι τι θα πεί ο καθένας μας εκ των προτέρων....Συνεπώς για να κάθομαι και να γράφω εδω καταλαβαίνεις και πόσο με απασχολούν αυτά που λές

Ανώνυμος είπε...

σοβαρες απόψεις στο ιντιμιντια

Ανώνυμος είπε...

σοβαρές και οι απόψεις καραϊσκου...

Ανώνυμος είπε...

ανίατη περίπτωση ο Καραϊσκος

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

με θλίβει ειλικρινά (τρόπος του λέγειν βέβαια γιατί στην ουσία και πολύ στα φρύδια μου)η συμπεριφορά κάποιων εδω μέσα.Εγω να αναγνωρίσω οτι ο βαψ είναι κορυφαία ΄μπορεί και Η κορυφαία εστέτ γραφίδα.Αυτό τι σημαίνει δηλαδή? Οτι θα σκύβω το κεφάλι και θα χειροκροτώ οτι εκτοξεύει οπως οι μουσουλμάνοι τους αγιοτολάχηδες (που μέχρι και αυτοί εγέρθησαν).Μα αυτή δεν είναι η παρακμιακή κακοφορμισμένη λογική της τηλεόρασης? Επειδή ο Χ είναι καλός τραγουδιστής ή ηθοποιός(Καζάκος) έχει και βαρύνουσα άποψη για την πάλη των τάξεων και για το γλωσσολογικό ζήτημα στη σοβιετική κοινωνία.Και αυτό πάει στο λοχαζό που εχθές έγραψε οτι δεν ομιλώ μπρός το βαψ για μαρξισμό γιατί δεν με παίρνει....κελαηδάει ρε βάρσε το πουλί σου πες μου μα την παναγία?.Ποιος είναι ο βαψ? Ο Χίτλερ να στεκόμαστε προσοχή σε ότι αποφασίσει κατα πως κάνεις εσύ?.
Η αποθέωση της εξειδίκευσης οπως λέει ο Μαγιακόφσυ είναι να ξέρεις τα πάντα για το κεφάλι της καρφίτσας και να μην ξέρεις τι υπάρχει στο άλλο άκρο της.
Ολα να τα ξέρεις δεν γίνεται πιά κύριοι...
Αρα δεν μπορεί να μου βγαίνει με στυλάκι εδω μέσα ο βαψ και να γράφει για τη φύση του ατόμου και να χειροκροτάει όλο το κονσιστόριο σαν το κοινό της Πάνια.
Μα δεν γίνεται απο τη στιγμή που γράφονται βιβλιοθήκες ολόκληρες καθημερινά για την ανθρώπινη φύση,απο τη στιγμή που έχουν ανταλλαγεί ενα εκατομμύριο απόψεις των μεγαλύτερων κοινωνιολόγων του γαλαξία και δεν βγάλαμε άκρη, να μας λέει ο βαψ που το έχει λύσει το ζήτημα κατα τη γνώμη του οτι "η πεπτωκυία φύση του ανθρωπου" και τέτοια.Δηλαδή τι διαφορά έχει αυτή η άποψη απο την κυρά Χαρά απέναντι που λέει οτι την γλωσσοφαγαν και τη ζηλεύουν οι κακοί γείτονες γιατί έχει λεφτά και όμορφες κόρες(μπάζα έιναι)

Ανώνυμος είπε...

πες κιάλλα καραπιαλη

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με τον V, ότι ο καπιταλισμός είναι σύμφωνος με τη φύση του ανθρώπου (που το λέω αιώνες τώρα του Καραϊσκου) γιατί το αίσθημα της ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδες στον άνθρωπο. Θα συμφωνήσω και με τον Καραϊσκο ότι σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος δεν είναι ούτε "καλός" ούτε "κακός", είναι όμως σίγουρα πλεονέκτης. Και η πλεονεξία αυτή προκύπτει τόσο ως αποτέλεσμα των ανισοτήτων μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας, γιατί πολύ απλά η φύση τους προίκησε διαφορετικά, άλλον περισσότερο άλλον λιγότερο, όσο και ως ενισχυτική παράμετρος της επιβίωσης. Ο λιγότερο ικανός απαιτεί πιο πολλά από όσα πραγματικά δικαιούται γιατί βλέπει τον περισσότερο ικανό να τα έχει, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι είναι εξίσου ικανός και ο ίδιος. Ο περισσότερο ικανός δε, είναι και αυτός πλεονέκτης γιατί η υπερεπάρκεια υλικών αγαθών του αυξάνει την πιθανότητα της επιβίωσης και του σημερινού της ανάλογου: της καλοπέρασης. Άλλωστε η ηθική είναι σχετική έννοια ανα τους αιώνας.. Το τί είναι "καλό" και τί είναι "κακό", αν και είναι εξαιρετικά σχετικό, νομίζω ότι έχει λυθεί χιλιάδες χρόνια τώρα από τη χριστιανική θρησκεία και συγκεκριμένα από τις 10 εντολές. Δεν είναι τυχαίες εντολές (οι πιο πολλές), γιατί είναι αυτές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας στοιχειώδους συνοχής σε μια κοινωνία. Άρα ο "καλός" και ο "κακός", κρίνονται τελικά σε όρους κοινωνίας και όχι ατομικά. Αυτός που κάνει συστηματικα ανθρωποκτονίες χαρακτηρίζεται κακός, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, όπως και αυτός που κλέβει, ή ψευδομαρτυρεί. Θεωρώ ότι η βασικότερη είναι το "Ου φονεύσεις" και όλες οι άλλες υπάρχουν γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η παραβίασή τους μπορεί να οδηγήσει σε φόνο. Το αξιοσημείωτο δε, είναι ότι οι περισσότερες υπόλοιπες εντολές υπάρχουν για ένα και μόνο λόγο: την καταπολέμηση της πλεονεξίας. Να μην κλέβεις για να αποκτήσεις περισσότερα υλικά αγαθά, να μην ξενοπηδάς γιατί θες περισσότερες γυναίκες, να μην ψευδομαρτυρείς ή ζηλεύεις γιατί ο άλλος έχει πιο πολλά από τα ανωτέρω από σένα κλπ. Οι εντολές αυτές δε, υφίστανται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στην ηθική ή τη νομοθεσία και των σύγχρονων κοινωνιων, πολύ απλά γιατί η πλεονεξία δεν εξαφανίζεται ποτέ από την ανθρώπινη φύση γιατί είναι συνυφασμένη με αυτή.

Αυτά που λέει δε ο Καραϊσκος για το ότι ο άνθρωπος γίνεται κακός εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι κουραφέξαλα και τα χω ξαναπεί με τον κομμουνιστή. Η ιδιοκτησία είναι έμφυτη στον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του στη γη, για το λόγο που προανέφερα: αυτό που κάνει είναι να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσής του. Ο προϊστορικός άνθρωπος Καραϊσκο δεν είχε κοινοκτημοσύνη στα όπλα του, ούτε στα ρούχα του, ούτε πουθενά.... Το ότι έμεναν όλοι σε σπηλιές-κοινόβια, οφείλετο στο ότι δεν είχαν την τεχνογνωσία κατασκευής σπιτιών. Όταν την απέκτησαν είδες τί συνέβη.. Σε σημερινούς όρους, θέλεις σπίτι, αυτοκίνητο κλπ γιατί βελτιώνεις όχι πλέον την πιθανότητα επιβίωσής σου, αλλά την ποιότητα ζωής σου, δηλαδή το σημερινό ανάλογο της επιβίωσης. Αίσθημα ιδιοκτησίας δε, αισθάνεται κάποιος όχι μόνο πάνω σε άψυχα αντικείμενα αλλά ακόμα και σε έμψυχα, όπως π.χ σε μια γυναίκα..

Επ ουδενί δεν μπορεί λοιπόν να προκόψει ένα κοινωνικό σύστημα που απαγορεύει την ιδιοκτησία οιασδήποτε μορφής. Βέλτιστο είναι το σύστημα που δεν πάει ενάντια στο ατομικό συμφέρον όπως ο κομμουνισμός, αλλά το χρησιμοποιεί προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος και πατάσσει την πλεονεξία όταν αυτή πηγαίνει ενάντια στο συμφέρον της κοινωνίας. Και αυτό, επ ουδενί δεν είναι ο φιλελεύθερος καπιταλισμός, βασισμένος σε μια ρομαντική άποψη της ανθρώπινης φύσης όπως και ο κομμουνισμός, και ο οποίος προωθεί την πλεονεξία όσο τίποτε άλλο. Σε συνδυασμό δε, με δημοκρατία και ατομικές ελευθερίες είναι ότι χειρότερο, μια και ο πλεονέκτης θα βρει πάντα παράθυρο για να τη βγάλει καθαρή

Καταλήγοντας λοιπόν, ότι η πλεονεξία είναι στην ανθρώπινη φύση και δύσκολα καταπολεμάται, μόνο δύο πράγματα μπορεί συνδυαστικά να τη θέσουν σε έλεγχο: Ο πειθαναγκασμός, γιατί βγάζει στο προσκήνιο ένα ακόμα ισχυρότερο ένστικτο από της πλεονεξίας, αυτό της αυτοσυντήρησης και το ιδεολογικό ντοπάρισμα.

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο δεν θέλω να σε κακοκαρδίσω αλλά αυτά που λες είναι κακοχωνεμένος μαρξισμός (δηλ. αλαμπουρνέζικα). Και εσύ όπως και άλλοι πολλοί αντιμετωπίζεται τον Μαρξ ως φορέα ιδεολογίας, ενώ η αξία του μαρξισμού βρίσκεται στην χρησιμότητά του ως ένα εργαλείο ανάλυσης. Μάλλον έχεις διαβάσει Μαρξ μέσω τρίτων, σε βιβλία που έβγαζε ο Καραμπελιάς και άλλα βιβλία τσέπης. Δεν είναι λυπηρή η άγνοιά σου. Λυπηρή είναι η έπαρση και η βεβαιότητα με την οποία μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις ή που δεν έχεις καταλάβει (ή τα έχεις καταλάβει στραβά). Ξεκόλα από τον Μαρξισμό ως πολιτική ιδεολογία και δες την (σπουδαία πράγματι) συνεισφορά του σχετικά με τον ρόλο του κεφαλαίου και της οικονομίας στη δόμηση και λειτουργία των κοινωνιών. Μην ασχολείσαι με θέματα που δεν ξέρεις γιατί προκαλείται θυμηδία. Ή (το καλύτερο) κάτσε και κάνε σοβαρή μελέτη, εάν κρίνεις ότι σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα και θες να έχεις κάποια σχετικά σοβαρή άποψη. Το δικαίωμα στην άποψη προϋποθέτει κόπο και ιδρώτα. Δεν μπορεί ο καθένας (όπως συμβαίνει σήμερα με την "πλέρια" δημοκρατία και τον θλιβερό εξισωτισμό) να λέει ανέξοδα ό,τι μαλακία του κατέβει στο κεφάλι και να την ονομάζει επίσης όπως του κάνει κέφι. Από την εποχή μας λέιπει εντελώς η σοβαρότητα και έχει εγκαθιδρυθεί η επιπολαιότητα και προχειρολογία του όχλου. Τα πολιτικά/φιλοσοφικά κλπ βιβλία δεν διαβάζονται με τον ίδιο τρόπο που διαβάζεις Φίλαθλο και ΦΩΣ βρε δύστυχε Καραϊσκο.

Ανήκεις στην πιο επικίνδυνη κατηγορία Καραϊσκο: του "πασαλειμματία". Εκείνος που δεν ξέρει, δύσκολο να επιμείνει. Εκείνος όπως που νομίζει ότι ξέρει χωρίς στην ουσία να γνωρίζει χριστό, εκείνος είναι και ο πιο επικίνδυνος (και ασφαλώς και ο πιο γραφικός).

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Για να τελειώνω με την περίπτωσή σου Καραϊσκο, γιατί πραγματικά έχει δίκιο ο Βαψ ότι δεν έχεις καθόλου κρίση και μπερδεύεις τη βούρτσα με την π..α:

Με έχεις παρεξηγήσει πολύ. Σου έχω ξαναπεί ότι δεν θαυμάζω κανένα. Μα κανέναν όμως. Εγώ πρώτος σου την είπα γιατί δε σήκωσες κεφάλι να αντιπαρατεθείς, βρίσκοντάς σε ένοχο του εγκλήματος της αδυναμίας χαρακτήρα, δειλίας και ηλίθιου ραγιαδισμού που σε χαρακτηρίζει και σε άλλα πράγματα. Στη δική μου λογική, όταν προκαλείσαι αντιδράς άμεσα και δε κάθεσαι στο καβούκι σου. Δεν είμαι εγώ αυτός που γράφει με κεφαλαία ονόματα,(ο ΛΕΝΙΝ ή ο ΜΑΡΞ) γιατί πολύ απλά ΔΕΝ αναγνωρίζω αυθεντία σε κανέναν, ούτε στο Λένιν, ούτε στο Μαρξ, ούτε στο Χίτλερ, πολλώ μάλλον δε στο Βαψομαλλιά. Μπορεί στη στερεοτυπική, ιδεοληπτική σου κεφάλα ο "ναζί" να είναι ρομποτάκι, στην πραγματικότητα όμως είναι το ακριβώς αντίθετο.. Ξεκόλλα λοιπόν, γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Εσύ είσαι ακόλουθος του κάθε ινστρούχτορα, εγώ πάλι όχι. Το ότι ο άνθρωπος μου είναι συμπαθής γιατί είναι ευγενικός και συμφωνώ με πολλά που λέει, απέχει έτη φωτός από το να με χαρακτηρίζεις καλησπερατζού και τις λοιπές παπαριές που λες. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ότι κι αν σου λένε, εκφράσου όπως πιστεύεις (ότι κι αν σου λένε επίσης) και προσπάθησε να μην είσαι προκλητικός και αλαζόνας. Κανείς δε διεκδικεί αλαθητο, ούτε εγώ ούτε εσύ, ούτε ο Β, ούτε ο Μαρξ, ούτε ο Ανταμ Σμιθ, ούτε ο θεός ο ίδιος.

V. είπε...

Μα, Βάρσε, τα ίδια ακριβώς λέμε. Το καλό και το κακό, εάν πρόσεξες, τα χρησιμοποίησα συμπληρωματικά και εντός εισαγωγικών, για να μπορέσω να συνεενοηθώ με τον Καραίσκο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα με όρους άσπρου-μαύρου. Ό,τι είναι φυσικό είναι, πιστεύω, πέραν του καλού και του κακού. Οι διάφοροι φανατικοί (χριστιανοί, κομμουνιστές κλπ.) σοκάρονται από τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου (όπως οι σουσούδες σοκάρονται από τα περιτώματα και τις ακαθαρσίες ή, σε άλλο επίπεδο, της "κακές" λέξεις) και προσπαθούν να "ξορκίσουν" αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο σοβαρός, όμως, άνθρωπος, αναγνωρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, εμπειρικά, και προσπαθεί, λαμβάνοντάς τα υπ' όψιν, να δει τι θα κάνει ρεαλιστικά -πως θα τα τιθασεύσει (μαστίγιο-καρότο, ρόλος του Νόμου, ρόλος της Εκκλησίας και του δέους που προκαλεί κλπ.) ή πως θα τα χρησιμοποιήσει επωφελώς (όπου αυτό είναι δυνατό). Όπως σε κάποιον κάποτε έπρεπε να μιλήσουν για το Rexona, έτσι και σε κάποιον ιδεοληπτικό σταλινίσκο κάποιος πρέπει να μιλήσει περί της μεγάλης σημασίας και αξίας του εμπειρισμού. Όσοι είναι βέβαια χαμένοι στο διάστημα ασχολούμενοι φανατικά με ιδεολογίες και θεωρητικές μπαρουφολογίες, νομίζουν ότι βλέπουν το όλον, ενώ, στην ουσία, δεν μπορούν να δουν ούτε αυτό που βρίσκεται κάτω από τη μύτη τους. Πιστεύω, κλείνοντας, ότι οι "ιδεολόγοι" (κάθε αποχρώσεως) ίσως πράγματι να χρειάζονται κάποιου είδους ψυχοθεραπεία (κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν τα ινδάλαματα των Καραίσκων κάποτε, σε λάθος βέβαια κατεύθυνση). Πιστεύω ότι η μανία τους να προσαρμόσουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στις ιδεολογικές κατασκευές τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε καμιά απολύτως συζήτηση (γιατί μιλάμε για τον αριστοτελικό "λόγο" που δεν περνάει σε ιδεοληπτικούς) δεν είναι σε θέση να έχει αποτέλεσμα. Υποχρεωτική ψυχοθεραπεία, λοιπόν, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα για να περιορίσουμε κάπως το ποσοστό των φανατικών/ιδεοληπτικών (πέραν του ότι η υποχρεωτική -σοβαρή και όχι αλμπάνικη - ψυχοθεραπεία δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, σε άλο βέβαια επίπεδο, και για όλους μας - αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...).

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Γαμώ την π.... μου.. Κατάφερε για πολλοστή φορά να με εκνευρίσει ο στιβανοφόρος-σαγιοναροφόρος..

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Ρε βάρσε που νομιζεις οτι μιλάς?Σε κάμμιά κατασκήνωσυη σχολική για παιδιά πληγέντων απο τον εμφύλιο?
Πες μου τώρα εσυ αν είναι επιχείρημα σοβαρού ανθρώπου οτι επειδή ο αρχάνθρωπος είχε ιδιοκτησιακή σχέση με τα εργαλεία του σημαίνει οτι υπάρχει ενστικτο πρωτόλειο ιδιοκτησίας.Το γνωρίζεις οτι στην κοινωνιολογία πλέον κανείς δεν μελετάει την ανθρώπινη φύση ανατρέχοντας στα αρχαικά ένστικτα και στα προπρο ιστορικά χρόνια?Εκείνα τα χρόνια ο νεάτερταλ πχ ροπάλιαζε οποια γυναίκα του άρεσε την τράβαγε απο τα μαλλιά στη σπηλιά και της συμπεριφερόταν σαν αντικείμενο.Αλλοι έκαναν ανθρωποθυσίες.Δεν σημαίνει οτι είναι και ανθρώπινη τάση και ενστικτώδης αυτή. Το ξέρεις οτι τότε ο άνθρωπος έξολοθρευε με λύσσα και ευχαρίστηση οποιον πίστευε οτι τον ενοχλούσε?Με τέτοιο μίσος μάλιστα που πολλοι έχουν γράψει οτι ο άνθρωπος χύμα συμπεριφέρεται σαν ζώο.Ναι αλλά προόδευσαμε απο τότε.
Υποτίθεται οτι αναπτυχθήκαμε ηθικά υπακούμε σε κανόνες δεν είμαστε κτήνη,πάμε σχολείο κλπ.
Μια μερα ομως βάρσε έρχεται και η κρίση και γίνεται ο άνθρωπος και πάλι κτήνος αιμοβόρο που με τη βοήθεια τση προηγμένης πια τεχνολογίας κιόλας εξοντώνει μαζικά ολόκληρους πληθυσμούς.Αρα βάρσε η πρόοδος του "πνευματος και των ιδεών"απο μόνη της (Χριστιανισμός) δεν φέρνειτην πρόοδο.Γιατί είδαμε πριν 50 60 μολις χρόνια που έφτασε το γερμανικο λαό η πείνα και η ανέχεια.Εγινε ο άνθρωπος και πάλι θηρίο΄.
Ως εκ τουτου λοιπόν βαρσοι και βαψομαλλιάδες του πλανήτη δεν είναι οι ιδέες τα ήθη στον ανθρωπο αυθύπαρκτες και πάγιες.Μεταβάλλονται με βάση ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.Ιστορικός υλισμός λοιπόν.Εγω δεν λέω οτι ολα ερμηνεύονται στην ιστορία με αυτον τον τρόπο αλλα ειναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο.Και πάντως ενα εκατομμύριο φορές πιο αξιόπιστο απο την "κακη ανθρωπινη φύση" της κυράς Χαράς απέναντι

Trueman είπε...

Ας μην θίξω τα ιδεολογικά εικονίσματα του Καραϊσκου και παρεξηγηθεί. Αλλά θα μιλήσω για την "Πρόοδο" όπως την βλέπω εγώ, στην Ελλάδα:

Το ζήτημα καραϊσκο είναι ότι βλέπω τον έλληνα "προοδευτικό" (ΧΑ ΧΑ ΧΑ) ώς κατεξοχήν επιζήμιο και σαν άτομο και σαν σύνολο για την ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ κοινωνία, ή τουλάχιστον όχι λιγότερο από το αδίστακτο, διεφθαρμένο κεφάλαιο (πολλά σημερινά τέκνα του οποίου ξεπήδησαν απο την "αριστερά").

Μερικά παραδείγματα:

Ο "προοδευτικός" στην Ελλάδα πρεσβεύει τον κοινωνικό ευνουχισμό. Κανακεύει την νεολαία διακηρύσσοντας την ήσσονα προσπάθεια, την απάτη (βλ. αντιγραφή στις εξετάσεις των πανεπιστημίων) την διεκδίκηση δικαιωμάτων χωρίς την καταβολή προσπάθειας.

Θεωρεί νεοφιλελέυθερο ιδεολόγημα το να έχεις νέους κομμάντο, που θα πάρουν την ζωή στα χέρια τους και θα δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες, επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασιας, κλπ.

Αντ' αυτού ευνοεί την συνθήκες για την δημιουργία των ευνουχισμένων στρατιών από νέους-κουράδες, μετριότητες που περιμένουν για μια θέση στο δημόσιο, για μια νωχελική δημοσιουπαλληλική ζωή, χωρίς καμία περαιτέρω φιλοδοξία, αλλά μόνο απαιτήσεις.

Κάνει κομματικό προσηλυτισμό νέων παιδιών (που ούτε φανατικοί θρησκόληπτοι δεν πέτυχαν σε τέτοιο βαθμό), εκμεταλλευόμενοι την ανωριμότητα τους για να τους καταστήσουν τελικά αφιονισμένους, ιδεολογικούς ταλιμπάν, που αδυνατούν να κρίνουν πλέον με όρους λογικής.

Αγνοεί επιδεικτικά έννοιες-πυλώνες μιας ευημερούσας κοινωνίας (πχ. σύνδεση αμοιβής-παραγωγικότητας, αξιολόγηση, αξιοκρατία, κλπ.)

Πολεμάει λυσσωδώς κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτών των εννοιών. Κοίτα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια που κάψατε το σύμπαν γιατί επιχειρήθηκε η εισαγωγή της αξιολόγησης.

Παρακινεί για ανυπακοή στους νόμους του κράτους. Δηλαδή αν ένας νόμος θα τηρηθεί ή όχι εξαρτάται από τις γκαυλες της Αλέκας ή του Αλέκου. Λες κι αυτοί ξέρουν αποκλειστικά την αλήθεια για το τι είναι καλό για μένα.

Συνοπτικά, δεν είναι τυχαίο ότι η ιδεοληπτικη Αριστερά που έχει βαρύνοντα ρόλο και λόγο σε μια κοινωνία (όπως η δικιά μας, η Βενεζουέλα, 3ος κόσμος με λιγα λόγια) ισοδυναμεί με φτώχεια και μιζέρια.

Τα κράτη που σύμφωνα με τους δείκτες ευημερίας πρωτοπορούν, τον σοσιαλκομμουνισμό και παρόμοιες ανοησίες τις έχουν βάλει για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους. Είναι τυχαίο αυτό?

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Καλώ τον λοχαγο ευθέως να πει δημόσια:Οι απόψεις του βαψ είναι τίποτα απόψεις που θα έλεγε κανείς οτι θα έτρεπαν σε φυγή μια συμμορία Κανέληδων η καμμιά αγέλη με Μαίληδες?Οχι βέβαια.Αποψούλες του σωρού σε τιμή παραγωγου.Πλέον οποιος έχει μάτια είδε σήμερα αυτά που έπρεπε να δεί.Αλλο Καραχάλιοι και Λειβαδίτηδες και άλλο ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΙΔΗΣ

V. είπε...

Ο απλοϊκός Καραϊσκος συνεχίζει να αμολάει ασυναρτησίες, ντύνοντας την άγνοιά του με εξοργιστικό θράσος. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μελετήσει και λίγο Freud (όχι τον Matthew τον διαφημιστή, τον άλλον, με το πούρο), λίγο Carl Schmitt ή, από τους πιο φρέσκους, λίγο John Lukacs ή John Gray (τον φιλόσοφο - όχι τον καραγκιόζη που γράφει για τις σχέσεις ανδρών γυναικών)ή, αν προτιμά τους εγχώριους, κανέναν Κονδύλη κλπ. και ίσως να του ανοιχτούν νέοι ορίζοντες (αν και έχω τις αμφιβολίες μου). Άντε, γιατί πήξαμε στη μαλακία εδώ μέσα και γλυστράει το πάτωμα επικίνδυνα...

Ανώνυμος είπε...

ΩΧ!!! Τί είναι πάλι αυτά που λέει ο Καραϊσκος? Αφήστε τον ρε παιδιά στην ησυχία του. Δεν αντέχουμε άλλο Καραϊσκο. Λυπηθείτε μας!!!

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ρε Καραϊσκο, αυτό που κάνεις είναι να δικαιώνεις συστηματικά τον Βαψομαλλιά σε αυτά που σου προσάπτει. Επικαλείσαι πάλι τη "μοντέρνα κοινωνιολογία" και δε συμμαζεύεται, γιατί θεωρείς ότι επειδή έτυχε εσύ να τα διαβάσεις, είναι άρα και mainstream και σωστά και τα μόνα που υπάρχουν. Αγνοείς ότι η κοινωνιολογία δεν είναι θετική επιστήμη και ότι η τάση μελέτης μπορεί αυριο να αλλάξει. Αυτό τί σημαίνει; Ότι ότι είναι επίκαιρο είναι και σωστό; Το γεγονός δε ότι θα υπάρχουν και άλλοι εκατό συγγραφείς που έχουν άλλη προσέγγιση (όπως πολύ σωστά σου υποδεικνύει ο Βαψ) δε σου λέει τίποτα. Στα παπάρια σου. Ότι είδες και άκουσες είναι σωστό, άρα αξιωματικά ο Βαψομαλλιάς και γώ λέμε παπαριές..
Το ότι οι Μαϊληδες δε θα τραπούν σε φυγή είναι κάτι που ουδόλως απασχολεί. Ίσα ίσα, αν τρεπόντουσαν σε φυγή θα σήμαινε ότι καταλαβαίνουν και αυτά που ακούνε, πράγμα αδύνατο λόγω ιδεοληψίας.

ΥΓ. Αφού δεν αναγνωρίζεις ιδιοκτησία, να αφήνεις όποιον γουστάρει να σου πηδάει τη γυναίκα. Κι εγώ μέσα

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Ρε τρούμαν σαν χαλασμένη λατέρνα έχεις καταντήσει ειλικρινά.Μα τέτοιες ψυχώσεις ρε αδερφέ μονο κατι γερόντια που πολέμησαν στον εμφύλιο, έχουν με την αριστερά.
Εγκαταλείφθηκε λες ο σοσιαλκομουνισμός.Μαλιστα. Συνεκλονίσθημεν απο τη βαρειά κουβέντα.Γι αυτό βοηθάει τους ιδιώτες το κράτος ακόμη και στις ΗΠΑ.Γιαυτό πληρώνουμε ολοι εμείς τις τράπεζες....
Οι καθηγητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι μονο στο μυαλό σου αριστεροί.Δεν υπάρχει οικονομικοιδεολογικό σύστημα που να λεει ζήτω η τεμπελιά και δεν θα κάνουμε τίποτα και θα περνάμε καλά.
Χωρίς εργασία πως ονειρεύεται ο κομουνισμος οτι θα παράξει αγαθά για όλους?δηλαδή πραγματι πιστεύεις οτι ο μαρξ και ο λενιν και ολοι αυτοί είπαν να διορισθούμε σύσσωμοι στο δημόσιο και ετσι θα προχωρήσουμε.
Αυτα τρουμαν τα κάνουν στην Ελλαδα το ΠΑΣΟΚ και Η ΝΔ οπως ξέρεις,γι αυτό και ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ
Παντως η αντικομουνιστική σου αποψη δεν χαίρει κύρους γιατί πιστεύω οτι για να κατηγορείς κατι πρέπει να το γνωρίζεις καλα και εσυ απο αριστερά δεν ξέρεις τι έχει μέσα η μπάλα.
Ο μαρξ πχ πρώτα έγραψε την κριτική του στον καπιταλισμο και μετά ανάλυσε το όραμα του

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

βαρσε ουτε κουβέντα επι της ουσίας βλέπω

Trueman είπε...

μα μιλάω για τον εν ελλάδι προοδευτισμό. Ούτε για μαρξ μιλησα ούτε τίποτα. Απλά περιγράφω τα γεγονότα.

Τα γεγονότα φίλε μου, τα γεγονότα.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

αστο ρε βαψ το υφάκι αντράκι μου αστο ανάθεμα το μαζευτήκαν εδω όλοι οι επιστήμονες.Ουτε στο καραισκάκη τόσοι.Μα τώρα με τα πήγαινε διάβασε φρόυντ και καλα ποιον πας να κάνεις.Αν αρχίσω να αραδιάζω και εγω τώρα συγγραφείς....

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 1253   Νεότερο› Νεότερο»