Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Heil Gesundheit!

Αν και η πρόσφατη απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους είναι νέα έννοια στο Ελλαδιστάν, είναι γνωστό ότι στις προηγμένες δυτικές χώρες ισχύει εδώ και χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος ως δείγματα πολιτισμού και προόδου στην κοινωνία. Υπάρχει όμως κάτι σε αυτή την ιστορία που επιμελώς αποκρύπτεται.

Μέχρι και το 1999, η Δύση αντιμετώπιζε την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στο θέμα της διάγνωσης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, ως δικό της πνευματικό παιδί -αποτέλεσμα επίπονων ερευνών δυτικών επιστημόνων, που κατέληξαν σε αυτές τις διαπιστώσεις στα μέσα της δεκαετίας του '50.
Το 1999 όμως, η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο "The Nazi War on Cancer" (Princeton University Press, 1999) υπό του ιστορικού Dr Robert Proctor, ήρθε να θέσει σε αμφισβήτηση την ισχύουσα αντίληψη.

Ο Proctor στο βιβλίο του αχολήθηκε με τις πολιτικές Δημόσια Υγείας του ναζιστικού κράτους. Όλως περιέργως, με τα μάτια του συγγραφέα αλλά και οποιουδήποτε σύγχρονου ανθρώπου, οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας των Εθνικοσοσιαλιστών φαντάζουν απίστευτα σύγχρονες. O Proctor διαπίστωσε ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία ήταν ένας μόνο από τους τομείς στους οποίους οι Ναζί έδωσαν έμφαση. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ουτοπία υγιούς κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, προώθησαν επικοινωνιακές πολιτικές όχι μόνο κατά του καπνίσματος, αλλά και κατά του αλκοολισμού όπως επίσης και υπέρ της υγιεινής διατροφής. Προέκταση των παραπάνω πολιτικών αλλά και αποτέλεσμα της στάσης τους αυτής, ήταν και οι κατοπινότερες πολιτικές ευγονικής. Δεν περιορίστηκαν μάλιστα μόνο στις επικοινωνιακές πολιτικές, αλλά χορήγησαν αφειδώς κονδύλια προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Πράγματι οι Γερμανοί γιατροί, υπήρξαν παγκοσμίως οι πρώτοι που από τη δεκαετία του 30 κιόλας, απέδειξαν τη συσχέτιση του καπνίσματος όχι μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και με την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο ίδιος ο Χίτλερ χρηματοδότησε με τεράστια ποσά το Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren, δηλαδή το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Κινδύνους του Καπνίσματος στο πανεπιστήμιο της Ιένας, επικεφαλής του οποίου ήταν η πλέον εξέχουσα μορφή της αντικαπνιστικής εκστρατείας (και πρύτανης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου) δρ Καρλ Αστελ. Δεδομένου ότι ο Άστελ, υπήρξε όχι μόνο φανατικός αντικαπνιστής, αλλά και εθνικοσοσιαλιστής, αντισημίτης, οπαδός της ευθανασίας και τέλος υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS, δεν είναι περίεργο ότι είχε ως αγαπημένη συνήθεια να παίρνει τα τσιγάρα από το στόμα ανύποπτων καπνιζόντων που βρίσκονταν στο δρόμο του και να τα σβήνει πετώντας τα κάτω και πατώντας τα με τη μπότα του. Ούτε περίεργο είναι τέλος, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αυτοκτόνησε προς το τέλος του πολέμου, όχι τόσο από το φόβο του να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου (μια και είχε κατηγορηθεί ως τέτοιος), αλλά περισσότερο από απογοήτευση για την ήττα του εθνικοσοσιαλισμού. Γιατροί όπως ο Muller και ο Schairer, υπήρξαν οι πρώτοι παγκοσμίως που έκαναν ελεγχόμενες επιδημιολογικές μελέτες, αναφέροντας ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά σε καπνιστές, με αποτέλεσμα το μέλος του NSDAP και του NSKK Muller, να θεωρείται από πολλούς ως ο ξεχασμένος πατέρας της επιδημιολογίας.

Φυσικό είναι, ότι όταν οι Ναζί ανακήρυξαν νούμερο ένα εχθρό του κράτους τον καρκίνο, δεν ήταν δυνατό να λείπει και ο Νο 2 εχθρός, δηλαδή οι Εβραίοι, με τις δυτικές καπνοβιομηχανίες να παρουσιάζονται (στο μεγαλύτερό τους ποσοστό) ως Εβραϊκών συμφερόντων.

Ο Νο 1 διαφημιστής της αντικαπνιστικής καμπάνιας και δημόσιος ομιλητής κατά του καπνίσματος, ήταν φυσικά ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο Χίτλερ υπήρξε μανιώδης καπνιστής στα νιάτα του, φτάνοντας τα 2 πακέτα την ημέρα, μέχρι που αποφάσισε να κόψει τη βλαβερή αυτή συνήθεια, με αποτέλεσμα από τότε να γίνει ακτιβιστής στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Πέραν αυτού και σύμφωνα πάντα με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, δηλαδή μίξη φυλετισμού και εθνικισμού, θεωρούσε το κάπνισμα ως "την εκδίκηση του Ερυθρόδερμου προς τον Λευκό άνθρωπο, ως αντίποινο για την παροχή σε αυτόν από τον λευκό άνθρωπο του αλκοόλ". Πίστευε πως πολλοί "ικανοί άνθρωποι χάθηκαν νωρίς από τις συνέπειες του καπνίσματος" θεωρούσε το κάπνισμα "παρακμιακή συνήθεια", αντάξια υπανθρώπων (όπως Εβραίοι, πόρνες, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι κλπ) και ενθάρρυνε τους καπνιστές στο στενό του κύκλο να διακόπτουν το κάπνισμα, ανταμείβοντάς τους με διάφορα δώρα όταν τα κατάφερναν, εν προκειμένω χρυσά ρολόγια. Δήλωνε εξαιρετικά απογοητευμένος από την διατήρηση της βλαβερής συνήθειας από την Εύα Μπράουν και τον Μάρτιν Μπόρμαν καθώς και εκνευρισμένος από τις δημόσιες εμφανίσεις του πάντα μερακλή και λάτρη των απολαύσεων Χέρμαν Γκέρινγκ με πούρο ή τσιγάρο στο χέρι.


Το αντικαπνιστικό μένος πάντως του Χίτλερ ήταν ένας μόνο από τους λόγους της εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Η γερμανική κοινή γνώμη ήταν ήδη προετοιμασμένη από τις αρχές κιολας του 20ου αιώνα, μια και στη χώρα αυτή έκανε την εμφάνισή του από τότε κιόλας ένα πρώϊμο αντικαπνιστικό κίνημα. Βασικό κίνητρο της ναζιστικής αντικαπνιστικής εκστρατείας, υπήρξε πάντως η αναπαραγωγή της Αρίας φυλής. Αν για τους Ναζί ήταν ανεπίτρεπτο μια φορά το κάπνισμα σε άνδρες, ήταν ανεπίτρεπτο εκατό φορές σε γυναίκες. Πίστευαν ότι προκαλεί πρόωρη γήρανση και επομένως απώλεια ομορφιάς, με αποτέλεσμα οι καπνίστριες να μην γίνονται ελκυστικές ως σύζυγοι και μητέρες από τους άνδρες, όπως επίσης (σωστά όπως απεδείχθη πρόσφατα) ότι το μητρικό γάλα μιας καπνίστριας περιέχει νικοτίνη επιζήμια για το βρέφος, αλλά και ότι οι καπνίστριες αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής κατά την κύηση. Δεδομένου ότι κύριο μέλημα της ναζιστικής πολιτικής ήταν η πληθυσμιακή αύξηση του γερμανικού έθνους, όλα τα παραπάνω καθιστούσαν τις καπνίστριες κοινωνικά απόβλητες.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι Ναζί τύπωσαν προπαγανδιστικές αφίσες και ξεκίνησαν σεμινάρια επιμόρφωσης για τους κινδύνους του καπνίσματος τόσο σε σχολεία όσο και σε εργασιακούς χώρους, χρησιμοποιώντας γιατρούς ή ομάδες μελών της Hitlerjugend και της Bund Deutcher Madel. Εφηύραν τον όρο "παθητικό κάπνισμα", προκειμένου να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη ότι προκαλείται πρόβλημα όχι μόνο στους καπνιστές αλλά και στους γύρω τους, ενθάρρυναν τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων σε γνωστά και έγκυρα περιοδικά αχολούμενα με θέματα υγείας όπως το Gesundes Volk, το Volksgesundheit αλλά και σε άλλα ευρύτερης κυκλοφορίας περιοδικά, ενώ επίσης εξέδωσαν και το πρώτο αμιγώς αντικαπνιστικό περιοδικό, το Reine Luft (Καθαρός αέρας).


Μετά την επιστημονική επιβεβαίωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, πέρασαν νομοθετικά μέτρα εναντίον του. Απαγόρευσαν τη διαφήμιση προϊόντων καπνού σε περιοδικά, εφημερίδες και κινηματογράφο και κυρίως τις διαφημίσεις όπου το κάπνισμα εμφανιζόταν ως αρρενωπή συνήθεια (προκειμένου να μην δελεάζονται τα νεαρά αγόρια). Ανάγκασαν τους αγρότες να καλλιεργούν συγκεκριμένα στρέμματα γης ελέγχοντας έτσι την παραγωγή καπνού, έβαλαν υπερβολικούς φόρους στα τσιγάρα αυξάνοντας δυσανάλογα την τιμή τους προκειμένου να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση, ενώ το 1938 ξεκίνησε η απαγόρευση του καπνίσματος πρώτα στη Luftwaffe και στα Γερμανικά Ταχυδρομεία, στη συνέχεια σε νοσοκομεία και σχολεία, στα γραφεία του ναζιστικού κόμματος και τέλος στα μέλη των SS και τους αστυνομικούς όταν βρισκόντουσαν εν ώρα υπηρεσίας. Ειδικά για τις γυναίκες υπήρξαν απαγορευτικά μέτρα καθόλη τη διάρκεια του πολεμου. Απαγορευόταν η διανομή μερίδας τσιγάρων σε έγκυες, σε γυναίκες κάτω των 25 ετών η άνω των 55, ενώ τέλος απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε τράμ και γενικότερα σε μέσα μεταφοράς, ύστερα από οδηγία του Χίτλερ, ο οποίος ανησυχούσε για την έκθεση των γυναικών-εισπρακτόρων στον καπνό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τέλος το 1943, απαγορεύτηκε η πώληση τσιγάρων σε ανηλίκους (κάτω των 18 ετών), αλλά και το κάπνισμα δημόσια από αυτούς.




Τέλος, είναι τραγικό ότι μεταπολεμικά το κάπνισμα ταυτίστηκε με την ελευθερία επιλογής στον άνθρωπο. Οι νεαρές Αμερικανίδες που πέταγαν πακέτα τσιγάρα στα πλήθη που πανηγύριζαν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου, τόνιζαν ακριβώς αυτήν την αντίθεση: της ατομικής ελευθερίας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, από την "έλλειψή της" στον ναζιστικό ολοκληρωτισμό. Χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια για να υϊοθετηθούν από τις δυτικές δημοκρατίες, οι "ανελεύθερες" πολιτικές των "κακών" εθνικοσοσιαλιστών. Χαρακτηριστικό δε του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι ότι επικρίθηκε ως μη καταγγελτικό του εθνικοσοσιαλιστικού κράτους, μια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ναζισμός υπήρξε ένα κολάζ τόσο καλών όσο και κακών πολιτικών και όχι ένα αμιγώς "κακό" πολίτευμα.

1.253 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1201 – 1253 από 1253
Ανώνυμος είπε...

Εμπειρίκος

Ανώνυμος είπε...

μοσχονά ποια η αποψη σου για τον ερωτικό Καβάφη?

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΚΛΑΣΕ ΜΑΣ Τ ΑΡΧΙΔΙΑ

ΠΗΡΕΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΡΧΙΒΛΑΚΑ.

ΤΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο λαβράκι βγήκε εδώ με την αντίδραση του Καραϊσκου στα σχόλια αυτού του Μοσχονά που δείχνει να ξέρει πολλά. Γιατί αντέδρασε τόσο θυμωμένα ο Καραϊσκος? Γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ? Κάτι ξέρει αυτός ο Μοσχονάς. Κάτι ξέρει που ενόχλησε πολύ τον Καραϊσκο.

Ανώνυμος είπε...

Μοσχονά κάνε αποκαλύψεις από Κρήτη για Καραϊσκο.

Πάρι τί έλεγαν για το άτομό του όσοι δημοσιογράφοι ήξεραν τον Καραϊσκο;

Καραϊσκο είσαι από την Κρήτη; Ασχολείσαι με τον τουρισμό;

Ανώνυμος είπε...

πάρις και μοσχονάς δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.Καμμία ανησυχία για καραπιάλη

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο ποια είναι η γνώμη σου για το κλείσιμο του blog του Παπαγιάννη;

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να κλείνει ένα blog ακόμα και όταν κάνει ακρότητες ή θα πρέπει να παραμένει και να κρίνεται από το κοινό;

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο θα έχουμε ρεπορτάζ σου από διακοπές Κουρτάκη Καραχάλια; Λες να περάσουν και από το ξενοδοχείο του Τσεπέτη;

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο αφού είσαι ηθικά και πρακτικά ενάντια στις τράπεζες γιατί νομιμοποιείς τη λειτουργία τους με το να δανείζεσαι από αυτές?

Ανώνυμος είπε...

Και εγω εχω δανεισθεί ρε ανώνυμε αλλα είμαι κατα των τραπεζών, τι σημασία έχει?

Ανώνυμος είπε...

Έχει σημασία γιατί εδώ κάποιοι που ξέρουν τον Καραϊσκο μας έλεγαν ότι δεν έχει οικονομική ανάγκη να δουλεύει. Άρα γιατί δανείζεται;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Ρε τι ζόρι τραβαέι αυτός εδω ρε σείς?Δέκα μηνύματα απο το πρωί γιατί πήρε δάνειο ο Καραίσκος. Κυριακάτικα...Εσένα πρεπει να σε απασχολεί κάποιο τεράστιο ζήτημα

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι τεράστιο ζήτημα. Με απασχολεί το γιατί δανείζεσαι από τις τράπεζες που τις κατηγορείς για κλέφτες. Και βλέπω μεγάλους εκνευρισμούς χωρίς λόγο. Γιατί τόσα νεύρα;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

ποιούς εκνευρισμούς ρε φίλε?Είσαι στα συγκαλά σου? χα χαχα χα Νομίζεις οτι με εκνευρίζεις μα σοβαρά τώρα..ααα δεν πάμε καλά εδω μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο αντί να μιλάμε για εκνευρισμούς και τέτοια γιατί δεν μας εξηγείς την αντίφασή σου πρώτα να βρίζεις τις τράπεζες και μετά να ζητάς δανεικά;

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο 12¨41. Εδώ πέρα υπάρχει γερή αντίφαση

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο πες μας τη γνώμη μου και για το λουκέτο που έβαλε ο παπαγιάννης στο μπλογκ του.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Μα είναι της μόδας φαίνεται στο διαδίκτυο το στιλάκι αυτό "εντάξει μην εκνευρίζεσαι" "ελα καλά ηρέμησε"..Το εχει κ ο βαψ αυτό, την έχει δεί (και) ψυχίατρος και δίνει συμβουλές σαν τον δάσκαλο της Γιόγκας.Και καλά "θέσει" πνευματικά ανώτερος στην τάξη (που βεβαίως απαρτίζεται απο ηλίθιες συνήθως χαζογκόμενες με ανησυχίες περι μετεμψύχωσης).

Ανώνυμος είπε...

Άσε Καραϊσκο αυτή τη συζήτηση περί εκνευρισμών που δεν έχει και πολύ σημασία αν και φαίνεσαι τσιτωμένος από κάποια αιτία. Πες μας για την αντίφαση αυτή και είναι αντίφαση επειδή είσαι πολύ φανατικός ενάντια στις τράπεζες και κατηγόρησες και άλλον εδώ μέσα γιατί δουλεύει σε τράπεζα.

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο για το θέμα του Παπαγιάννη δεν έχεις καμ΄'α αποψη;

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο έχεις δικό σου μπλογκ;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

έλα μωρε παιδιά ηρεμήστε καλοκαίρι είναι.Δεν εχω κανένα δάνειο στο όνομα μου..

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ρε Καραϊσκο τώρα μίλησες σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο τι εννούσε ο Μοσχονάς όταν έλεγε να ακολουθήσεις την πορεία του Τσεπέτη επαγγελματικά και προσωπικα;

Ανώνυμος είπε...

Οποιος έχει πληροφορίες για Παπαγιάννη να τις πει να γελάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Απάντησες στον Μοσχονά που σου είπε κάτι για αυτόν τον Τσεπέτη και είπες ότι εννοεί κάτι ροζ και ότι εσύ είσαι αντράκι με α κεφαλαίο. Που πήγαινε αυτή η απάντηση; Ο Μοσχονάς δεν σου αμφισβήτησε τον ανδρισμό. Και μετά άρχισες να του τη λες για ερωτικό Καβάφη κτλπ. Θα μας τρελλάνεις Καραϊσκο. Άλλα σου λένε άλλα καταλαβαίνεις και άλλα απαντάς.

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο πέτυχες καθόλου τον Κουρτάκη στα Χανιά;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εκδιώχθηκε ο Τσεπέτης από τη lifo;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

δεν έγραψα εγω για Καβάφη και Εμπειρίκο εχθές

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει Καραϊσκο συγγνώμη αν δεν το έγραψες εσύ. Την απάντηση όπως για ροζ και για αντράκια στον Μοσχονά την έδωσες. Για αυτό το θέμα δεν βλέπω να απαντάς τώρα.

Ανώνυμος είπε...

O Μοσχονάς μοιράζεται κοινούς προβληματισμούς με Τσεπέτη και Καραϊσκο;

Ανώνυμος είπε...

Μπριρικόγκο?

Ανώνυμος είπε...

γιατί απάντησε ο καραϊσκος "είμαι άντρας" όταν του είπε κάτι ο μοσχονάς για το παράδειγμα του ξενοδόχου;

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Δεν έχω ψυχολογήσει επαρκώς το μοσχονά...Και δεν θα σπιλωθούν υπολήψεις επειδή κάποιοι δεν μπορούν ούτε να κοιμηθούν απο την κουτσομπολολαγνεία τους.Δεν θα το κάνουμε σαν του Παπαγιάννη εδώ...

Ανώνυμος είπε...

Πόσα χρώματα ξέρει ο Καραϊσκος και πόσα ο Μοσχονάς?

Ανώνυμος είπε...

Καραισκο ξέρεις τη διαφορά του λιλά από το βιολετί? Εσύ Μοσχονά?

Ανώνυμος είπε...

Μα ο Μοσχονάς Καραϊσκο δεν σου ανέφερε τίποτα για σεξουαλικά. Το είδα αφού διάβασα όλα τα σχόλια. Σου είπε κάτι που δεν καταλαβαίνω εγώ για επαγγελματική διέξοδο που θα σου ταίριαζε αν ακολουθήσεις κάποιες κινήσεις που έκανε στον τουρισμό αυτός ο Τσεπέτης. Και εσύ απάντησες κάτι για ροζ και ότι είσαι άντρας.Δεν είδα όπως να έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση ο ίδιος ο Μοσχονας. Κάτι άλλο είχες στο μυαλό σου και έλεγες όλα αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Καραϊσκος μιλάει για κουτσομπολολαγνεία. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τι τρέχει χθες και σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσεπέτης είναι δεξιός και ο Καραϊσκος αριστερός?

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

ανώνυμε βαριέμαι να ασχολούμαι...πριν αρχίσεις πάλι να λες οτι εκνευρίστηκα και ξεφύγεις πάλι, σου λέω οτι δεν τα πολυκαταφέρνεις στο ρόλο του "εξυπνου προβοκάτορα που τσιγκλάει τα θύματα για να γελάσει" αστο .Αστο να πάει άστο

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ποιος σου είπε ότι προσπαθώ να εκνευρίσω κάποιον και για ποιο λόγο να το κάνω. Απλά είδα να παίρνει η συζήτηση μια περίεργη τροπή και είδα επίσης τη δική σου αντίδραση που μου φάνηκε παράξενη. Μόνο αυτό είπα και τίποτε άλλο. δεν έχω διάθεση να σε εκνευρίσω. Και που δεν δίνεις απάντηση καθαρή και πάλι φίλοι είμαστε.

Μοσχονάς είπε...

Ο Τσεπέτης είναι ένα μελαχρινό κοντοκουρεμένο παιδί με απόψεις ακροδεξιές στην άλλη άκρη από αυτές του Καρα+ισκου;

Την καλημέρα μου στον Καρα+ισκο και σε όλους τους φίλους αναγνώστες και σχολιαστές

(Σου είπα Καρα+ισκο κάτι για να κερδίσεις από αυτό εντελώς φιλικά και εσύ νευριάζεις, επιτίθεσαι, μιλάς με υπονούμενα και όλο τέτοια. Δεν σε καταλαβαίνω καθόλου)

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ είπε...

Καλημέρα (εκνευρισμένα)

Ανώνυμος είπε...

Καραϊσκο τον ξέρεις τον Τσεπέτη;

Tί γνώμη έχεις για τον Παπαγιάννη και την απόφασή του να κλείσει το blog του;

Μοσχονάς είπε...

Καρα+ισκο βρίσκομαι στα Χανιά. Αν θέλεις να συναντηθούμε να τα πούμε και από κοντά γιατί καταλαβαίνω ότι είσαι εδώ. Δώσε ένα email για να σου γράψω και να κανονίσουμε συνάντηση. Πάμε και στο Άμμος για καφέ αν δεν έχεις πρόβλημα. Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

πάντως καραισκο εγραφε καλά ο τσεπετης συμφωνείς?

Ανώνυμος είπε...

Mοσχονά καλημέρα. Γνωρίζεις την πραγματική ταυτότητα του Καραϊσκου;

Ανώνυμος είπε...

Ποιος γράφει πιο καλά? Ο Τσεπέτης ή ο Καραϊσκος? Να ένα θέμα.

Μοσχονάς είπε...

Μένω στο Belmondo. Aν δεν θέλεις στου Τσεπέτη μπορούμε και κάπου κοντά στο λιμάνι.

Γεια

Μοσχονάς είπε...

Να απαντήσω στον 2:55 ότι μου έχουν πει ποιος είναι ο Καραϊσκος και τι περίπου είναι αλλά όχι προσωπικά δεν τον ξέρω. Βρισκόμουν και χρόνια στην Αμερική και φέτος αποφάσισα να γυρίσω.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΑ ΚΟΤΟΥΛΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ bLOG ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΕ ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ...ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΠΙΝΟ Κ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΑΓΚΙΕΣ.....

Ανώνυμος είπε...

IS KARAISKOS KARAGKIOZAKOS????

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1201 – 1253 από 1253   Νεότερο› Νεότερο»