Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

17 ΝΟΕΜΒΡΗ


Εκτός απο τις σχολικές εορτές της δεκαετίας του 80 που ο Πασοκικός "Ζντανοφισμός" είχε πλέον θεσμοθετηθεί,ετσι ώστε να κυριαρχεί στις γελοίες φόλκ απαγγελίες ποιημάτων και χρονικών μια "αυθόρμητη" ηρωολογία (ακόμη και οι βαθμοί στην τρίμηνη αξιολόγηση ανέβαιναν τότε, απο ενα συγκινητικό μαθητικό λογίδριο ),κανείς εχέφρων δεν είπε ποτέ στα σοβαρά, οτι η Χούντα των Ηλιθίων έπεσε απ την εξέγερση της 17Νοεμβρίου. Και πέρασαν δεκαετίες μεχρι να εντοπίσουν οι δεξιοί, την παγίδα που τους είχε στήσει το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας τη Δεξιά με το πραξικόπημα επικοινωνιακά (οχι άδικα) και επιτέλους να καταλάβουν οτι δεν υπάρχει λόγος να εκτίθενται στα μάτια των μετριοπαθών ψηφοφόρων του "μεσαίου χώρου" καθε λίγο και λιγάκι εξαιτίας μερικών νοσταλγών του λοχία. Με κάτι τέτοια τρικ άλλωστε λεηλατούσε και λεηλατεί το ΠΑΣΟΚ ψήφους σωρηδόν και απο την κοιμώμενη,πλαδαρή αριστερά.
Και είναι αλήθεια οτι ο ιέραξ Ιωαννίδης είχε ηδη οργανώσει συνωμοτικά και ορίσει την 25η Νοεμβρη,σαν ημέρα αποκαθήλωσης του κυρ Γιώργη, ανεξάρτητα και πολυ πριν απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου (έχουν τεκμηριωθεί αυτά).Και στη δίκη των συνταγματαρχών ο Ανδρέας Παπανδρέου π.χ μεταξύ άλλων προσώπων κατέθεσε (βλ: τα πρακτικά της δίκης) οτι δεν έριξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου τη χούντα, αλλα έκλεισε ο κύκλος της και το στρατιωτικό καθεστώς έπεσε μόνο αφού ολοκλήρωσε το έργο για το οποίο και επεβλήθη κ.λπ πράγματα τα οποία δεν έχουν σημασία σήμερα. Απλές διαπιστώσεις και ξαναειπωμένα αυτά.
Σήμερα τιμάται, με όλες τις τιμές που του πρέπει, επειδή έκανε το ελάχιστο ΧΡΕΟΣ του-αυτό δηλαδή που μπορούσε- ο πολίτης,ο φοιτητάκος ο άγνωστος και γνωστός εξεγερμένος και ο διαδηλωτής της ημέρας εκείνης που κατέβηκε στο κέντρο επιτέλους έπειτα απο χρόνια, ετσι, γιατί δεν έχουν δουλειά τα τάνκς κι ο στρατός στην Πατησίων και στη Στουρνάρη, για να χτυπάει την πόρτα στις 5 τα χαράματα μόνο κατα λάθος κανείς πιωμένος κι οχι η ασφάλεια, να μην υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, για να λέει και να γράφει οιοσδήποτε ο,τι θέλει (ή ο,τι του πεί ο εκδότης) και να επιλέγεται τέλος πάντων η αρχή απο το δήμο, έστω και έτσι, ψιλοκουτσά, στραβά και ανέντιμα πολλές φορές. Λίγα είναι όλα αυτά ; Υπήρχε άλλος τρόπος αντίστασης στους εξωμότες συνταγματάρχες; Ο έτερος δρόμος που υπήρχε, ήταν αυτός που δίαλεξε ο Αλέκος Παναγούλης.
Όποιος έκατσε σπίτι του -ή θα καθόταν σπίτι του αν ζούσε- κουκουλωμένος το Νοέμβρη εκείνον(πρώτος εγω) χωρίς χαρτί απο το γιατρό και δικαιολογείται στους άλλους και κυρίως στον εαυτό του, μ'αυτά που στις ανάλογες περιπτώσεις της Ελληνικής ιστορίας , οι αιώνιοι φυγομαχοι κάθε φορά επαναλαμβάνουν για φασαρίες,κινδύνους, ΚΚΕ, αναρχικούς και ταραξίες,δεν κάνει τίποτα άλλο παρα να μηρυκάζει τις γνωστές, ντόπιες προφάσεις των δειλών και των ασήμαντων της δημοκρατίας (και της δικτατορίας).Γιατί τοτε δεν κάηκαν ουτε λεηλατήθηκαν μαγαζιά και μαγαζάκια.
Και για όποιον αναπολεί την τάξη εκείνης της εποχής και την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο, σημειώνω "οτι ακόμη και η μεγαλύτερη τάξη κρύβει μια κάποια αταξία".

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΓΚΑΛΙΣΙΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

Ουδόλως μ ενδιαφέρει ποιός κυβερνάει την Ελλάδα,το ΠΑΣΟΚ ή η Νεα Δημοκρατία.Και επι της ουσίας, πλέον μ απασχολεί, ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των παλαιμάχων του Ολυμπιακού παρά οι αρχαιρεσίες της Ν.Δ. Και ο Σαμαράς να εκλεγεί αρχηγός και συνεπώς μελλοντικός πρωθυπουργός,δεν πρόκειται να δούμε κάτι πρωτόφαντο,το πολυ πολύ να καμαρωσουμε περισσότερη Μακεδονία,περισσότερους παπάδες,μανουάλια,θυμιατά και πιο πολλά σημαιάκια στις παρελάσεις των εθνικών εορτών.Αυτα αν κάτσεις σπίτι σου μπορείς να τα αποφύγεις.
Στο μέγκα τσάνελ όμως φαίνεται οτι δεν μοιράζονται την ανεμελιά μου.Το Βισκοντικό σύμπλεγμα της κουτσο Ελληνικής επιχειρηματικής μπουρζουαζίας με την δημοσιογραφική ομάδα σάλας Α' διακεκριμένης θέσης επιθυμεί τη Ντόρα αρχηγό.Τι κι αν τα κανε χειρότερα απο τα μουτρα του ο Παναγιωτόπουλος την αλλη φορά με το Βενιζέλο και το τηλεοπτικό πραξικόπημα, που παρολίγο να κοστίσει την θέση και των δυο στην κοινωνία.
Τι κι αν έχουν λεφτά και γκλαμουριά στο μεγκα μαζί με την αφρόκρεμα των δημοσιογράφων(γελια ηχογραφημένα εδω).Ακόμη και ο Αβραμόπουλος που με τις παλινωδίες του έχει εκνευρίσει ως και την οικογενεια του, είναι σε θέση πατώντας τους τον κάλο -με την υπενθύμιση του "βρωμικου 2007" -να απαξιώνει μονομιάς ολο το Τρεμοπρετεντερέικο που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του.Δηλαδή στα τοπικά επαρχιακά κανάλια πως κάνουν αυτές τις βρωμοδουλειές οι παραγοντίσκοι νομίζετε;Τα ιδια άγαρμπα κουτοπόνηρα κόλπα κάνουν και τα βγάζουν πέρα με δημοσιογράφους των 600 ευρώ και πολλά τους είναι.Ολη η Ελλάδα σιγομουρμουριζε εχθές:Αν ο Αβραμο πήγαινε με τη Ντόρα,θα του την έπεφταν έτσι;;Ασφαλώς και οχι.Στα ροδοπέταλα θα τον έπνιγαν.
Πολύ κέφι σκορπίζει στην επικράτεια με τα φτηνιάρικα νουμερα της, η ντρίμ τημ του Μεγκα. Απολαμβάνω αμέριμνα κι ηδονικά την επιχείρηση του Κολωνακιώτικου μπλόκ να επιβάλλει
οπως μπορεί την επίλεκτη των μεγαλοοικογενειών, επικοινωνιακή υδρογονοβόμβα Θεοδώρα που απο φαβορί έγινε αουτσάιντερ σε ενα ματς που έμοιαζε περίπατος.Κι όσο ειρωνεύεται ο κυρ Γιάννης τον Ψωμιάδη τόσο ανεβαίνουν τα νούμερα του Πανίκα.Και όσο παίζουν Ντόρα τόσο ανεβαίνει ο Σαμαράς.Ετσι για να μάθουν οτι σ αυτή τη χώρα κάποιοι αγαπουν την μάνα τους πιο πολύ απο την ΕΟΚ , οταν μιλάει ο Ανθιμος σιωπούν οι πολιτικοί και την Μακεδονία δεν την ξεχνούν ουτε εκατό χρόνια κι αν περάσουν. Κι οταν η γαλανολευκη σηκώνεται στη μεθόριο, δακρύζουν ακόμη τα νιάτα της Θράκης.Δεν θα γινει ολη η Ελλάς Κολωνάκι και Γκραντ πλάς επειδή το θέλει η Τρέμη κι ο Μπομπολας.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ

Εγώ δεν γνωρίζω ποσοι απο τους λιμενεργάτες τα παίρνουν,ποιοί όχι και ποιός τους έδωσε τα μπόνους που λαμβάνουν.Μόνο και μόνο πάντως το γεγονός οτι "μαρσάρουν" ολημερίς στις οθόνες και στις εφημερίδες η οικογένεια Καψή,η Μακρή ο Νιώτης ο ένας κι ο άλλος απο τα σομόν φύλλα με κάνει να πιστευω οτι μάλλον έχουν δίκιο οι άνθρωποι και απεργούν. Χρειάζεται μια χούφτα ηρεμιστικά για να αντέξει το θυμικό σου το γεγονός οτι τα μεγάλα κανάλια χαλάν τον κόσμο, επειδή στα τελωνεία πέφτει λάδωμα.Ποια, τα κανάλια, που κάθε λίγο και λιγάκι τους γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη τους στο ΙΚΑ στο Δημόσιο και στον καφετζή του ισογείου. Παλι καλά -για να λέμε του στραβού το δίκιο- που κανείς δεν μπορεί να τα κατηγορήσει για το οτι δεν λειτουργούν κρυστάλλινα και αδιάφθορα αφου δεν εκβιάζουν δεν διαπλέκονται και δεν εισπράττουν μαύρο χρήμα.
Μα δεν είναι εγγενή προβλήματα της νόθας αυτής φιλελευθερης συντεχνιακής οικονομίας που γιορτάζει στην χώρα μας; Πρέπει να διορισθούν μανδαρίνοι οι μισοί Ελληνες, για να ελέγχουν τους άλλους μισούς, προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το εξάμβλωμα.
Όποτε τολμήσει κανείς να απεργήσει η ίδια ιστορία. Τα ίδια με τους λιμενεργάτες δεν έγιναν και με την Ολυμπιακή ; Απο την πρώτη μέρα της απεργίας εφορμούν τα πιτ μπούλ : "Απεργούν οι τεμπέληδες που παίρνουν εκατομμύρια,ταξιδεύουν δωρεάν, καθυστερούν οι πτήσεις και ρεζιλεύεται η χώρα". Κι ολα τα παπαγαλάκια στο αεροδρόμιο, να παίρνουν δηλώσεις απο τους ξάγρυπνους τουριστες . Στα τελευταία της η κρατική Ολυμπιακή έκανε συμβάσεις των 750 ευρώ στις αεροσυνοδούς. Λιγότερα και απο τις συναδέλφους τους στις αερογραμμές της Νιγηρίας δηλαδή. Οι γιατροί στα νοσοκομεία να κάνουν απεργία; Πάμε: "Οι φακελακηδες που τα πιάνουν απο τις φαρμακευτικές,απο τους αρρώστους και ταλαιπωρούν τον κόσμο,που κωλοβαράνε, που θα σε σφάξουν αν δεν τους τα ακουμπήσεις".Οποιος σηκώσει κεφάλι βγαίνουν τα άπλυτα του κλάδου του στη φόρα. Και πείθεται μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα που δεν μπορεί οχι να απεργήσει-ουτε τσιγάρο να καπνίσει-"καλά να πάθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τόσα προνόμια, την μονιμότητα και καλύτερους μισθούς" σου λέει. Μα έτσι βημα βημα φθάσαμε στο σημερινό πάτο, να σφάζονται και πτυχιούχοι ακόμη για τα 500 ευρω των σταζ.
Ο στρατηγικός στόχος είναι βέβαια να συσσωρευθούν κι άλλοι άνεργοι στο μπλέντερ και η περαιτέρω συρρίκνωση του μεροκάματου.Μην περιμένει κανείς να δεί καλύτερη μέρα στο ημιναυαγισμένο τούτο κρατίδιο.Εξίσωση προς τα κάτω.
Πάντως όσοι ρομαντικοί λένε οτι στη χώρα μας δεν είναι ακριβώς ελεύθερη η οικονομία αλλα νόθα και γι αυτό υπάρχουν στρεβλώσεις και τα άνωθι προβλήματα ακολουθούν την ιδια λογική μ ενα μεγάλο κομμάτι της αριστερας (εκτος ΚΚΕ) που επιμένει, οτι αυτό που είχανε στο ανατολικό μπλογκ δεν ηταν κομουνισμός.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΝ



Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάτι πιο διασκεδαστικό απο τα καλλιτεχνίζοντα και φιλόδοξα Ελληνάκια.Αλλοπαρμένα μειράκια στον καθρέφτη με το σκουπόξυλο για μικρόφωνο, ψώνιο, μπιχλιμπίδι και καμάρι των γονιών που βλέπουν τα τρυφερούδια τους στο γυαλί, να παίρνουν τηλέφωνα συγγενείς και φίλους νυχτιάτικα για να καμαρώσουν κι αυτοί τα νεα ροκ είδωλα με το ζελέ και τις ροζ κιθάρες με τα φωσφοριζέ αστράκια. Μποϊζ γκρουπς με μορφονιούς,ξεφωνημένα ημοειδή ,κατα φαντασίαν τυπάδες, μαμοθρευτα με σκληρό κωλοπαιδέ,σάουθερν και τσοπεράδικο ίματζ. Λούκ αλα Σόχο με παρδαλά πλουμιστά και ανατρεπτικά ιμάτια σε συνδυασμούς γκράντζ και ποπ εμπνευσμένους απο τσαρλατανο στιλίστς με αισθητική αντίληψη επιπεδου μαχαραγιάδων.Αμ τα θηλυκά να δείς.Δεν αντέχεται η ψωνισμένη γκόμενα που έχει το όνειρο να γίνει τραγουδιάρα.Τα ωραιότερα δακρύβρεχτα άρλεκιν με κακό τέλος έχουν γραφθεί απο δαύτες.Θολωμένοι ερωτοπληκτοι εραστες στα νύχια τους να τους συμπαραστέκονται στην πορεία προς το Πάνθεον και να ακούν στωικά τις πρόβες τους, μέχρι βέβαια να βρεθεί ανάλογος του ταλέντου νέος αγαπητικός και να αρχίσουν μετα οι αμοιροι ,τα ζειμπέκικα και τις στροφές. Και όλο το ηλίθιο γαιτανάκι τριγύρω.Ολο το αποτυχημένο σκορποχώρι απο "επαγγελματίες" και ταλαντούχους παρακαλλιτέχνες.Μακιγιεζ,ενδυματολογοι, αισθητικοί,φροντιστες,κομμωτες που νομίζουν οτι βρίσκονται στο Λος Αντζελες και βιώνουν τον πυρετό της δόξας.Που τωρα; Στα μεγα στούντιο του Κορωπίου και των Σπάτων με τα κατσίκια τριγύρω να βόσκουν και τα ΝΑΒΑΡΑ να κάνουν πατιλίκια.Ενταση και φόρτο στα παρασκήνια.Με τα λαπ τοπ και τα κινητά συνέχεια υστερικές κραυγούλες και κρίσεις πανικού,κόκα γιατί την έχουν δεί καταραμένοι και καταθλίπτικοί ωσαν νέοι Μπουκόφσκι ακουσον ακουσον,ατμόσφαιρα προγκρέσιβ και ασυμβίβαστη, Μπεστ ρέιντιο 92,6 και ανταλλαγή κοσμοπολίτικων αντιλήψεων για τα ψώνια του Σαββατοκυριακου στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και για το φαγητό της Βαρκελώνης.Ατάκες φιγουρατζίδικες στα αγγλικά και κριτική εξτραβαγκάντ: κίτς αυτό, τι πασσέ το άλλο,πεθαίνω για αυτό το λατρεύω εκείνο,φοβερός ο Λαρς φον Τριερ,υπέροχη η τονοσαλάτα, αχ τι παπουτσια σβήνω.
Οπως αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε, τουτο εδω το κακόγουστο και αφόρητο ενυδρείο δεν είναι σε θεση ουτε κατα διάνοια να κάνει αυτο που ονειρευτηκε να γίνει στη νιότη του: Να δημιουργήσει κάτι εκ του μη όντος.Οπότε αναμαζεύει στη χώρα τούτη ο,τι βρεί απ έξω.Οπως το X Factor και τα άλλα ταλεντάδικα της ταραμοσαλάτας. Η αρτιστική πρόταση της HEAVEN και του τηλεπορνείου του Μαρουσιού. Η μια να ποζάρει για rich bitch ερεθιστικά στους νυσταγμένους μισθωτους σκλάβους,ο άλλος για αυθεντία του πενταγράμμου και ο άλλος αμειλικτος κριτής στα 17 χρονα αμουστακα σχολιαρόπαιδα.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΠΑΓΟΣ



Όρισε η ιστορία σε μια ανάσα της αιωνιότητας να γκρεμισθούν τα αγάλματα του Καρόλου και του Βλαδίμηρου και να ανεγερθούν μνημεία των νικητών.Νικητές της ιστορίας - όπως γράφεται τελος πάντων αυτή-στέφθηκαν και ο Φράνκο και ο Παπάγος.Εστω και έτσι κολοβά και με δεκανίκια αλλότρια.Με τα γερμανικά στούκας ο ένας και με τα αμερικάνικα βόλια ο άλλος.Άλλωστε οπως γράφει κάπου ο Φουκώ συμφωνώντας με τη Νιτσεική γραμμή περι ιστορίας "η ιστορία είναι μια συνεχής βίαιη πάλη μεταξύ των κοινωνικών δρώντων για την οικειοποίηση των μηχανισμών επιβολής κανόνων ερμηνείας και παραγωγής νοήματος".
Βεβαίως και του αξίζει υστεροφημία του Παπάγου και τιμές και δόξα. Και οι κομουνιστές αν είχαν κερδίσει στον εμφύλιο θα έπρεπε να τον τιμήσουν για τα πρότερα του.(και παρα το γεγονος οτι ηταν ανθρωπος του Παλατιού και ραδιουργός μεγας)
Και όντως επι πρωθυπουργίας των τεκνών των ηττημένων του εμφυλίου (Σημίτη) τιμήθηκε ο στρατάρχης και ο Βουκεφάλας του με άγαλμα σε κεντρική λεωφόρο.Και λάξευσαν πάνω στο βάθρο ως είθισται, τους εθνικούς αγώνες που συμμετείχε ο τιμωμενος.Απο που κι ως που όμως βάφτισαν "εθνικό" αγώνα τον εμφύλιο του 1949 όπως γράφουν;
Ποιό ηταν το έπος του Στρατάρχη το 1949; Να παριστάνει τον μασκαρεμένο αξιωματικό σε έναν στρατό που έκαναν κουμάντο οι Αμερικανοί ή να καμαρώνει-όπως ο Φράνκο παλιοτερα-τους νεοαποικιοκράτες να εξοντώνουν τους συμπατριώτες του;
Και αν οπως λέει η ακροδεξιά πλέμπα ήταν απλά συμμοριτοπόλεμος γιατί υπερηφανεύονται που τον κέρδισαν τον πόλεμο αυτόν και γιατί χρειάστηκαν τόση βοήθεια απο τις ΗΠΑ (υποθηκεύοντας την εθνική ανεξαρτησία) για να νικήσουν επιτελους μερικές συμμορίες;

Ας το βγάλουν το άγαλμα και να βάλουν μια σιδερώτρα στη θέση του οπως έκαναν με την προτομή της Αλίκης κάποιοι χαβαλέδες της σχολης καλών τεχνών.
Ή επιτέλους κάποιος εχέφρων να σβήσει το 1949 απο τους εθνικούς αγωνες...