Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΓΚΑΛΙΣΙΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

Ουδόλως μ ενδιαφέρει ποιός κυβερνάει την Ελλάδα,το ΠΑΣΟΚ ή η Νεα Δημοκρατία.Και επι της ουσίας, πλέον μ απασχολεί, ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των παλαιμάχων του Ολυμπιακού παρά οι αρχαιρεσίες της Ν.Δ. Και ο Σαμαράς να εκλεγεί αρχηγός και συνεπώς μελλοντικός πρωθυπουργός,δεν πρόκειται να δούμε κάτι πρωτόφαντο,το πολυ πολύ να καμαρωσουμε περισσότερη Μακεδονία,περισσότερους παπάδες,μανουάλια,θυμιατά και πιο πολλά σημαιάκια στις παρελάσεις των εθνικών εορτών.Αυτα αν κάτσεις σπίτι σου μπορείς να τα αποφύγεις.
Στο μέγκα τσάνελ όμως φαίνεται οτι δεν μοιράζονται την ανεμελιά μου.Το Βισκοντικό σύμπλεγμα της κουτσο Ελληνικής επιχειρηματικής μπουρζουαζίας με την δημοσιογραφική ομάδα σάλας Α' διακεκριμένης θέσης επιθυμεί τη Ντόρα αρχηγό.Τι κι αν τα κανε χειρότερα απο τα μουτρα του ο Παναγιωτόπουλος την αλλη φορά με το Βενιζέλο και το τηλεοπτικό πραξικόπημα, που παρολίγο να κοστίσει την θέση και των δυο στην κοινωνία.
Τι κι αν έχουν λεφτά και γκλαμουριά στο μεγκα μαζί με την αφρόκρεμα των δημοσιογράφων(γελια ηχογραφημένα εδω).Ακόμη και ο Αβραμόπουλος που με τις παλινωδίες του έχει εκνευρίσει ως και την οικογενεια του, είναι σε θέση πατώντας τους τον κάλο -με την υπενθύμιση του "βρωμικου 2007" -να απαξιώνει μονομιάς ολο το Τρεμοπρετεντερέικο που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του.Δηλαδή στα τοπικά επαρχιακά κανάλια πως κάνουν αυτές τις βρωμοδουλειές οι παραγοντίσκοι νομίζετε;Τα ιδια άγαρμπα κουτοπόνηρα κόλπα κάνουν και τα βγάζουν πέρα με δημοσιογράφους των 600 ευρώ και πολλά τους είναι.Ολη η Ελλάδα σιγομουρμουριζε εχθές:Αν ο Αβραμο πήγαινε με τη Ντόρα,θα του την έπεφταν έτσι;;Ασφαλώς και οχι.Στα ροδοπέταλα θα τον έπνιγαν.
Πολύ κέφι σκορπίζει στην επικράτεια με τα φτηνιάρικα νουμερα της, η ντρίμ τημ του Μεγκα. Απολαμβάνω αμέριμνα κι ηδονικά την επιχείρηση του Κολωνακιώτικου μπλόκ να επιβάλλει
οπως μπορεί την επίλεκτη των μεγαλοοικογενειών, επικοινωνιακή υδρογονοβόμβα Θεοδώρα που απο φαβορί έγινε αουτσάιντερ σε ενα ματς που έμοιαζε περίπατος.Κι όσο ειρωνεύεται ο κυρ Γιάννης τον Ψωμιάδη τόσο ανεβαίνουν τα νούμερα του Πανίκα.Και όσο παίζουν Ντόρα τόσο ανεβαίνει ο Σαμαράς.Ετσι για να μάθουν οτι σ αυτή τη χώρα κάποιοι αγαπουν την μάνα τους πιο πολύ απο την ΕΟΚ , οταν μιλάει ο Ανθιμος σιωπούν οι πολιτικοί και την Μακεδονία δεν την ξεχνούν ουτε εκατό χρόνια κι αν περάσουν. Κι οταν η γαλανολευκη σηκώνεται στη μεθόριο, δακρύζουν ακόμη τα νιάτα της Θράκης.Δεν θα γινει ολη η Ελλάς Κολωνάκι και Γκραντ πλάς επειδή το θέλει η Τρέμη κι ο Μπομπολας.

634 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   601 – 634 από 634
ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Τί θα γίνει ρε Καραϊσκο; Θα κάνεις την ανάρτηση για το Πολυτεχνείο για να τιμήσουμε και μεις τη ψευτονεκρή Ηλένια Ασημακοπούλου (δηλαδή το μοντέλο που διαφήμιζε το σαμπουάν "Μπρεκ") και τον πράγματι νεκρό Αφγανό ταχυδακτυλουργό Αλέξανδρο-Βασίλειο Καράκας;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει τα κότσια ο Καραϊσκος. Δεν έχει τα άντερα για να το πω πιο λαϊκά....

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί ο Καραϊσκος. Το παιδί απλά δεν μπορεί.

Ανώνυμος είπε...

O Αλεξ Καράκας πήγε άδικα. Βγήκε φήμη μετά το θανατό του, ότι πηγαίνοντας για το μεροκάματο (σε ένα θέατρο της Πατησίων να δώσει παράσταση σε παιδάκια), του ξέφυγε ο λαγός από το καπέλο και άρχισε να τρέχει πίσω του για να τον πιάσει. Οι αστυνομικοί της χούντας όμως, δεν είδαν το λαγό αλλά μόνο έναν μαυριδερό άντρα να τρέχει. Έτσι, θεώρησαν ότι για να τρέχει είναι κι αυτός εξεγερμένος που προσπαθεί να διαφύγει και τον πυροβόλησαν.

Ο λαγός τουλάχιστον γλύτωσε από τη φασιστική επίθεση.
Ο λαός πάλι όχι.

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι η εν γένει πολιτεία του Καραϊσκου σ' αυτό το μπλογκ, αποτελεί φόρο τιμής στο λαγό του μάγου Καράκας;
Να απαντήσει ο Καραϊσκος παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιωργος Γκριτσίδης συμπεριλαμβάνεται κι αυτός στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Και δικαίως.

Βρέθηκε νεκρός με δυο σφαίρες στο κεφάλι στα Άνω Λιόσια, μέσα στο αυτοκίνητό του . Εικάζεται ότι αφού έφαγε τις δυο σφαίρες στο κεφάλι στο χώρο του ΕΜΠ, κατάφερε να οδηγήσει από την Πατησίων στα Ανω Λιόσια (δίπλα στο Πολυτεχνείο δηλαδή, ένα τσιγάρο δρόμο) χωρίς να παραβιάσει ούτε ένα φανάρι σε όλη τη διαδρομή!!! Τέτοιο ηρωϊσμό, μόνο ένας πραγματικός αγωνιστής της αριστεράς μπορεί να επιδείξει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με αποκλειστικες πληροφοριες το κειμενο ειναι ετοιμο και ο καραισκος περιμενει την ημερα της 17 νοεμβρη προς δημοσιευσην...

Ανώνυμος είπε...

http://www.mediablog.gr/archives/8238
προς Βαψ

Ανώνυμος είπε...

Νίκος Δήμου

Εθνική Αντίσταση

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Διαβάζω τον δεύτερο ογκώδη τόμο του H. F. Meyer γύρω από τα πεπραγμένα και τις θηριωδίες των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στα Βαλκάνια (και ειδικά μίας στρατιάς). Ο τίτλος του βιβλίου είναι Blutiges Edelweiss, (Αιματοβαμμένο Εντελβάις), αποτελείται από 800 μεγάλες πυκνοτυπωμένες σελίδες και δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στα Ελληνικά. Η τεκμηρίωση του βιβλίου είναι άθλος – κάθε φράση έχει και μία υποσημείωση: αναφορά σε μαρτυρία ή επίσημο έγγραφο. (Το άλλο μεγάλο βιβλίο του Meyer: «Από την Βιέννη στα Καλάβρυτα» κυκλοφορεί από την Εστία).

Πέρα από το ότι αποτελεί μάθημα ιστορίας ιδιαίτερα για τους Έλληνες (και σειρά από οδυνηρά ραπίσματα για τους Γερμανούς) το βιβλίο με έκανε να ξανασκεφθώ επάνω στο θέμα «Εθνική Αντίσταση».

Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι αντάρτες μας πολέμησαν τον κατακτητή. Αλλά πώς τον πολέμησαν; Πέρα από το γεγονός (αυτό δεν το λέει ο Meyer, βγαίνει από τα γραφτά του, αλλά το έχουν εκφράσει άλλοι δικοί μας και ξένοι ιστορικοί) ότι το 80% του χρόνου δεν πολεμούσαν τον κατακτητή αλλά μεταξύ τους – και όταν τον πολεμούσαν, τι ακριβώς έκαναν;

Αν εξαιρέσει κανείς την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου (έργο Άγγλων πρακτόρων με την συνεργασία ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) που πραγματικά δυσκόλεψε τους Γερμανούς, οι υπόλοιπες αντιστασιακές πράξεις ήταν ή ελάσσονες δολιοφθορές (π. χ. κόψιμο τηλεγραφικών καλωδίων) ή ενέδρες σε μικρές ομάδες ή μοναχικά άτομα.

Αυτές σίγουρα έκαναν ζημιά στους κατακτητές – αλλά πολύ μεγαλύτερη στους ντόπιους. Για κάθε στύλο που έπεφτε, οι Γερμανοί σκότωναν δυο-τρεις αμάχους και για κάθε δικό τους που σκοτώναμε, από δέκα και πάνω δικούς μας. Το έπος των καπεταναίων το έχουν υμνήσει αρκετοί, αλλά τον Γολγοθά των αμάχων που έπρεπε να θρέφουν και τους αντάρτες και τους Γερμανούς, και επιπλέον να υφίστανται τις συνέπειες κάθε αντιστασιακής πράξης, ίσως μόνον ο Meyer τον έχει περιγράψει. Εκεί βρίσκει κανείς και όλα τα ονόματα των θυμάτων.

Τραγικές ιστορίες σε αυτό το βιβλίο, όπως η εντελώς αναίτια και θηριώδης σφαγή 371 αμάχων στο Κομμένο, κοντά στην Άρτα. Αναίτια, γιατί εδώ δεν υπάρχει καν η (σαθρή) δικαιολογία των αντιποίνων. Καμία αφορμή, καμία δική μας ενέργεια, αλλά όπως αποδεικνύει ο συγγραφέας έγινε εξαιτίας της φαντασίωσης ενός Γερμανού αξιωματικού.

Το ανθρώπινο κόστος της Αντίστασης σε αμάχους δεν έχει προσμετρηθεί. Είναι το έπος από την ανάποδη. Των πολλών και ανωνύμων, χωρίς δόξα και στεφάνια…


_____________________________________________________

Περισσότερα για τον Meyer και τα βιβλία του στο http://www.hfmeyer.com

Υ. Γ. Πληροφορήθηκα τώρα ότι το "Εντελβάις" έχει κυκλοφορήσει σε δύο τόμους από την Εστία. Δυστυχώς μετά τον ξαφνικό θάνατο του Μάγερ από ατύχημα ο ιστότοπός τους δεν λειτουργεί σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω οτι ενόψει πολυτεχνείου εχουν μπεί στο γουδί,όλα τα θέματα που αφορούν την αριστερά.Ακόμη και το ΕΑΜΙΚΟ έπος της εθνικής αντίστασης θυμήθηκε ο άλλος σήμερα, κάπως άκαιρα και προβοκατόρικα.Ο,τι να 'ναι
Εδω και λίγες μέρες το μπλόγκ μύρισε και πάλι αρβύλα και αρωμα θαλάμου νεοσυλλέκτων πάνω που είχαμε ξεβρωμίσει λιγουλάκι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι μια αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Μιά χαρά τα λέει ο Δήμου, αλλά, γιά να μην δυσαρεστούμε την ευαίσθητη μυτούλα του Καραϊσκου μας η οποία προφανώς δεν διαθέτει δεξί ρουθούνι (μόνο 2 αριστερά), ας οσμιστούμε λίγο άρωμα Γυναίκας από την πένα του ερωτοχτυπημένου τρελού αγοριού με την μπριγιαντίνη ανακράζοντες με μία φωνή : ΠΟΥ ΠΑ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ!!!

http://fimotro.blogspot.com/2009/11/blog-post_9854.html

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Στο Κομένο της Άρτας (αν θυμάμαι καλά την ιστορία), μια γερμανική τρίκυκλη μοτοσυκλέτα αποτελούμενη από επικεφαλής αξιωματικό και δυο στρατιώτες πέρασε από την πλατεία του χωριού πηγαίνοντας για ένα αλλο χωριό. Λεπτά πριν την άφιξη των Γερμανών, στην πλατεία του χωριού βρισκόταν τμήμα του ΕΔΕΣ, το οποίο ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή (από το θόρυβο της μηχανής γιατι ήταν τόσο τρόμπες που δεν είχαν βάλει ούτε σκοπό να φυλάει τις προσβάσεις) και κρύφτηκε για να μην εντοπιστεί από τους Γερμανούς, μιας και δεν ήταν προτοιμασμένο για ένοπλη συμπλοκή. Ατυχώς, κάποιος από τους αντάρτες ξέχασε το όπλο του πίσω και μάλιστα στηριγμένο σε ένα δέντρο στην πλατεία του χωριού.
Ο Γερμανός αξιωματικός (ή ο οδηγός-δε θυμάμαι καλά) το είδαν και πανικοβλήθηκαν γιατί νόμισαν ότι κατευθύνονταν σε ανταρτική ενέδρα. Μέσα στον πανικό του οδηγού να φρενάρει, η μηχανή ξέφυγε από την πορεία της και έπεσε σε παρακείμενο χαντάκι. Μέσα στον πανικό φυσικά, οι κάτοικοι κατάλαβαν τί είχε συμβεί και κάποιος άρπαξε το όπλο το οποίο και εξαφάνισε. Οι κάτοικοι του χωριού, προσέγγισαν τους Γερμανούς και για να μην έχουν μπλεξίματα, πολύ ευγενικά τους βοήθησαν να ανασύρουν τη μηχανή από το χαντάκι. Πράγματι οι Γερμανοί, μετά από αυτό το ατύχημα συνέχισαν το δρόμο τους, και φερόμενοι πονηρά δεν έκαναν κουβέντα για το όπλο που είχαν δει, φοβούμενοι επίθεση. Στη συνέχεια, επέστρεψαν όμως με ισχυρές δυνάμεις και εκτέλεσαν τους κατοίκους του χωριού για συνεργασία με τους αντάρτες.

Αυτή είναι η ιστορία αν θυμάμαι καλά. Το Κομμένο πάντως, είναι από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες οι Γερμανοί έκαναν εκτελέσεις χωρίς προηγουμένως να έχει σκοτωθεί δικός τους στρατιώτης από αντάρτες, αλλά μόνο με την κατηγορία της συνέργειας και περίθαλψης ανταρτών. Ο Μάγιερ μάλλον, θα θέλει να αποδείξει ότι οι Γερμανοί φαντάστηκαν ότι είδαν όπλο, πράγμα όμως που δεν αποδεικνύεται και που sorry, αλλά εμένα μου κάνει για γερμανικό ενοχικό σύνδρομο. Μπορεί οι Γερμανοί να ήταν αδίστακτοι, αλλά παράφρονες ώστε να εκτελούν (στην Ελλάδα μιλάμε πάντα) άνευ λόγου και αιτίας, δύσκολο το βλέπω

Ανώνυμος είπε...

πάνω που είχαμε ξεβρωμίσει λιγάκι

Ανώνυμος είπε...

πανω που είχαμε ξεβρωμίσει λιγάκι ρε πούστη

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Για να λέγεται Ματωμένο Εντελβαϊς πάντως το βιβλίο, μάλλον θα αφορά τους Ορεινούς Κυνηγούς μια και αυτοί είχαν ως σύμβολο το Εντελβάϊς. Πράγματι μονάδες Ορεινών Κυνηγών έδρασαν στην Ελλάδα από τη γερμανική εισβολή κιόλας και ήταν αυτοί που ισοπεδωσαν την αγγλική άμυνα στις Θερμοπύλες όταν είχε κολλ΄ησει και η 5η Panzer (η 5η Ορεινών Κυνηγών αν δεν κάνω λάθος που αποτελείτο αποκλειστικά από Αυστριακούς).

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Καραϊσκο, κούρδισες αρκετά ή θες να συνεχίσω; Χα,χα,χα

Ανώνυμος είπε...

Βάρσε,
Ετσι λες ε;

Ανώνυμος είπε...

καραίσκο τι θα γίνει θα χαλάσουν τα γιαούρτια

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ναι έτσι λέω. Για πες μας και τη δική σου εκδοχή για το Κομμένο μια κι είσαι από εκεί κοντά

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Τί θα γίνει ρε Καραϊσκο; Θα μας έχεις να περιμένουμε μέχρι τις 12 για να το δημοσιεύσεις; Αντε τελείωνε ρε πρήχτη, βαρεθήκαμε να περιμένουμε..

Υπίλαρχος Γουνελάς είπε...

Αντε Καραϊσκο, θα το δημοσιεύσεις;

Ανώνυμος είπε...

πο πο βρωμαει αρβυλα..

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Καραϊσκο, για να είμαι ειλικρινής από χθες το έχω διαβάσει το κείμενό σου λόγω διαχειριστικών δικαιωμάτων. Πολύ μαζεμένο ρε σύ. Ντροπή. Τί είναι αυτά; Αμα κιοτεύεις να πεις την άποψή σου σε ένα μπλογκ, τί σκατά κάνεις ανάρτηση για τον ηρωϊσμό των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Με απογοήτευσες

Ανώνυμος είπε...

Ελένη Γλύκατζη Αρβυλέρ

Ανώνυμος είπε...

Αρβιλογλου με τη μπάλα

Ανώνυμος είπε...

για να δουμε και τον καραισκο, θα γραψει τιποτα προτοτυπο ή τα γνωστα αναμασηματα

Ανώνυμος είπε...

ΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΟΒΑΝ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΕΔΕΣ Η ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΛΠ;;;;
ΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΙΝΑΣ,ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΦΕΝΕΟΥ ΚΛΠ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΧΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΜΑΧΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΠΛΑΓΙΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ.

ΥΓ.ΕΠΕΙΔΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΧΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ...ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΠΛΑΝΤΗ ΗΡΘΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΑΖΙ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΓΕΜΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΥΦΗΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΠΟΥ ΤΑ 50ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ....ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΝΑΖΙ ΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΞΥΝΟΓΑΛΟΣ
©

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε, οι σφαγές αμάχων, δυστυχώς, είναι μέσα στο παιχνίδι του πολέμου από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν είναι προνόμιο του γερμανικού ή κάποιου άλλου στρατού. Τον 20o αιώνα διάφορες συνθήκες πήγαν να εκλογικεύσουν το φαινόμενο του πολέμου, εφευρίσκοντας και τον όρο εγκλήματα πολέμου, χωρίς αποτέλεσμα όπως και εσύ ξέρεις καλά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάπου στον κόσμο, στρατιώτες σφάζουν αιχμαλώτους, γυναίκες, παιδιά, δίκαιους και άδικους.
Το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς, είναι ότι όταν φτάνει σε σημείο, ο τακτικός στρατός να έχει εκτεταμένη εμπλοκή σε τέτοιες βαρβαρότητες, είναι ένα σημάδι πτώσης ηθικού, λόγω της επερχόμενης ήττας. Τα φαινόμενα αυτά, στον γερμανικό στρατό, αυξήθηκαν μετά το Στάλιγκραντ, όπου γκρεμίστηκε ο μύθος του αήττητου. Δες ας πούμε και τις σφαγές του Μάι Λάι, και άλλες τέτοιου τύπου, στον πόλεμο του Βιετναμ, όταν έπαιρνε την κάτω βόλτα. Και δεν αναφέρομαι καν στις οργανωμένες σφαγές, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες κλπ που είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε τακτικού στρατού κατοχής είναι ο ανταρτικός αγώνας. Και είναι εφιάλτης, όχι μόνο γιατί η παρτιζάνικη τακτική εμπεριέχει το (πλεονεκτικό πάντα για τον παρτιζάνο) στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά και γιατί οι αντάρτες προκειμένου να επιτυγχάνουν αιφνιδιασμό, δε φέρουν στολή αλλά είναι ντυμένοι με πολιτικά, πράγμα που καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους και το διαχωρισμό τους από τον άμαχο πληθυσμό. Το τελευταίο φυσικά ισχύει για μάχη σε αστικές περιοχές και όχι στην ύπαιθρο. Στη δεύτερη περίπτωση, αν οι αντάρτες ελέγχουν ένα κομμάτι της υπαίθρου που δεν ελέγχει ο στρατός κατοχής, τότε μπορούν και να φέρουν και στολή, μια και ο αιφνιδιασμός τους επιτυγχάνεται με άλλα μέσα (απόκρυψη και παραλλαγή στη φύση κλπ). Το τελευταίο συνέβαινε με τον ΕΛΑΣ ή τον ΕΔΕΣ,οι οποίοι ήλεγχαν μεγάλες περιοχές της υπαίθρου λόγω του ότι δεν επαρκούσαν οι γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις(λόγω της εμπλοκής τους στο Ανατολικό Μέτωπο). Για τους Ιταλούς δε μιλάμε γιατί όποτε το προσπάθησαν τα αποτελέσματα υπήρξαν κωμικοτραγικά.

Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί ο αστικός αντάρτικος αγώνας, είναι μόνο η δείσδυση μέσω δικτύου πληροφοριοδοτών στις ανταρτικές οργανώσεις πόλεων. Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί ο ανταρτικός αγώνας στην ύπαιθρο είναι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, και οι δύο αυτοί τρόποι είναι βραχυπρόθεσμα αποδοτικοί γιατί όσο και να μειωθούν οι αντάρτικες δυνάμεις με αυτά τα μέσα, δε θα μειωθούν οι νέες στρατολογήσεις τους, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι αντάρτες θα ισχυροποιηθούν πάλι.

Και πάμε στην ταμπακέρα. Είναι αξίωμα, ότι σε κάθε σύγκρουση υπάρχει μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού που θέλει να πολεμήσει, αλλά η ισχυρή πλειοψηφία επιδιώκει απλά να ζήσει, να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές και να επανέλθει σε μια φυσιολογική ζωή, όσο άθλια κι αν υπάρχει περίπτωση να είναι αυτή (πάντως θα είναι ζωή κι όχι θάνατος). Επιδιώκει δηλαδή την ειρήνευση και επιβίωση με οποιοδήποτε κόστος. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για ήρωες, ούτε διατεθειμένοι να πολεμούν για ιδέες όπως η εθνική ανεξαρτησία.

ΒΑΡΣΟΣ είπε...

Με αυτό δεδομένο, μονο ο ψυχολογικός πόλεμος μπορεί να κάμψει το φρόνημα, τόσο της μειοψηφίας ώστε να πάψει να αντιστέκεται, όσο και της πλειοψηφίας ώστε να πάψει να συνδράμει τη μαχόμενη μειοψηφία με νέους εθελοντές ή εφόδια. Χοντρικά αυτός ο τρόπος είναι είτε τα αντίποινα, όσο βάρβαρο κι αν ακούγεται αυτό, είτε η δημιουργία της πεποίθησης στην πλειοψηφία ότι θα έχει καλύτερη ζωή ως κατακτημένη παρά ως ελεύθερη, είτε συνδυασμός και των δύο παραπανω. Χρησιμοποιώντας ένα πρόχειρο παράδειγμα, πολλές πόλεις για παράδειγμα άνοιξαν τις πύλες τους στις ορδές διαφόρων κατακτητών, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε αντίσταση θα οδηγούσε στον αφανισμό και τη σφαγή τους, ενώ η παράδοση θα τους εξασφάλιζε τη συνέχιση του φυσιολογικού ρυθμού ζωής τους.
Συμφωνώντας λοιπόν με το φίλο παραπάνω, τα αντίποινα που γίνονταν από τους Γερμανούς, δεν έχουν διαφορά από τα αντίποινα που έκαναν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ καίγοντας χωριά και πυροβολώντας αμάχους, ούτε από τα αντίποινα των Σοβιετικών Σπέτσναζ στο Αφγανιστάν, ούτε από αυτά των Τούρκων στους Ελληνοκύπριους.
Διαφωνώντας με το φίλο, τα αντίποινα δεν είναι δείγμα πτωσης ηθικού του στρατού κατοχής. Είναι αφελές να πιστεύεις ότι κάποιος που πολεμά χρόνια και που βλέπει καθημερινά το θάνατο, αρχίζει να σκοτώνει αμάχους χωρίς τύψεις, πολύ απλά γιατί από την πρώτη μέρα που πολέμησε εξαφάνισε τις τύψεις του. Είναι δείγμα ανάτασης του φρονήματος του κατακτημένου λαού. Πράγματι αυξήθηκαν μετά το Στάλινγκραντ, όχι όμως γιατί έπεσε το ηθικό των Γερμανών, αλλά γιατί αυξήθηκε σε άκρως ανησυχητικό για τους Γερμανούς βαθμό η αντίσταση των κατακτημένων λαών, με μαζικές προσχωρήσεις στους αντάρτες λόγω του ότι τότε φάνηκε για πρώτη φορά ότι οι Γερμανοί θα χάσουν τον πόλεμο.
Παραδόξως, πιστεύω ότι τέτοιου είδους αντίποινα εκφοβισμού δε γίνονται τώρα (σε τόσο μεγάλη κλίμακα εννοώ γιατί σίγουρα θα γίνονται) στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, γιατί απαιτούν στρατιώτες φανατικούς και χωρίς σεβασμό στην ατομική ύπαρξη αλλά και κοινωνίες που αντέχουν σε ειδήσεις μεγάλων απωλειών ή βαρβαροτήτων του στρατού τους χωρίς να εξεγείρεται η κοινή γνώμη. Με άλλα λόγια, μη δημοκρατικές κοινωνίες, όπως ήταν η γερμανική ναζιστική κοινωνία. Μόνο με εξαιρετική καλή χιεραγώγηση από τα ΜΜΕ, μπορούν δημοκρατικές κοινωνίες να ανταπεξέλθουν μακροχρόνια σε τέτοιου είδους εμπλοκές αν κι αυτό ακόμα ελέγχεται. Δυστυχώς, επειδή οι φανατικοί μουσουλμάνοι κομάντος αυτοκτονίας δεν τελειώνουν ποτέ, πιστεύω ότι οι Αμερικανοί (που παίζουν το χαρτί της ελπίδας καλύτερης ζωής) θα ζήσουν νέο Βιετνάμ τελικά παντού.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος να πω ότι η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων επί ελληνικού εδάφους στον 20ο αίωνα δεν ήταν ούτε το Κομμένο ούτε τα Καλάβρυτα, αλλά ο Μελιγαλάς.
Αιντε μπράβο

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ότι είναι άχαρο, να βά ζεις εκπαιδευμένους πολεμιστές του τακτικού στρατού, να ασχολούνται με τσουτσέκια σαμποτέρ του κώλου που κάνουν πόλεμο φθοράς. Η δουλειά τους είναι να πολεμούν και να κατακτούν, και όχι να συντηρούν μια κατοχική κατάσταση, είναι εξαιρετικά άχαρο έργο. Ομως, θα επιμείνω στην αρχική μου θέση περί ηθικού. Το ηθικό του στρατού δεν κτίζεται με σφαγές γυναικοπαίδων, αντιθέτως καταρρακώνεται. Ακόμα και ο γερμανικός στρατός, είχε εξειδικευμένες δυνάμεις για αυτή τη δουλειά, τα περιβόητα einsatzgruppen. O κανονικός στρατός, διακατεχόταν -όσο είχε αυτή την πολυτέλεια- από τις αρχές της ιπποσύνης της πρωσσικής παράδοσης κλπ κλπ. Μέχρι βέβαια που the shit hit the fan που λένε και στην πατρίδα του στρατηγού Παττον....

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΗΣΕ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   601 – 634 από 634   Νεότερο› Νεότερο»